Først blev milliarddyrt byggeri udskudt, så talte ansatte om chikane og mobning. Nu har museumsdirektør sagt op

Direktør på Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard har tidligere afvist medarbejderes kritik. Nu har han trukket sig fra sin post for at påtage sig nye opgaver

Peter C. Kjærgaard har stået i spidsen for Statens Naturhistoriske Museum siden 2015. De seneste år er det lykkedes at øge besøgstallet og skabe overskud.
Peter C. Kjærgaard har stået i spidsen for Statens Naturhistoriske Museum siden 2015. De seneste år er det lykkedes at øge besøgstallet og skabe overskud. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix.

Chikane, mobning og et ekstremt arbejdspres.

Det var de ord, som i alt 26 tidligere og nuværende anonyme medarbejdere brugte til at beskrive arbejdsmiljøet på Statens Naturhistoriske Museum i København i februar.

De fortalte også Frihedsbrevet, at museets direktør, Peter C. Kjærgaard, ikke tog problemerne alvorligt og så passivt til, når medarbejderne beskrev udfordringerne. Han erkendte, at der var problemer med arbejdsmiljøet, men afviste kritikken af hans ledelse.

Nu stopper museumsdirektør Peter C. Kjærgaard ved udgangen af juni. Det skriver han i et opslag på det sociale medie LinkedIn:

“Jeg har i dag meddelt Københavns Universitet, at jeg opsiger min stilling som direktør for Statens Naturhistoriske Museum med udgangen af juni 2024 for at påtage mig nye opgaver.”

I et opslaget skriver han, at det er lykkedes at vende et årligt tocifret millionunderskud til overskud fem år i træk, og at han “er utrolig stolt over, hvad vi har opnået i den tid. Dygtige og dedikerede kolleger har ydet en kæmpe indsats i en historisk transformation af museet”.

Ud over problemerne med arbejdsmiljøet stod museet nemlig over for et storstilet, milliarddyrt byggeri, som skulle samle Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have. 

Det er et af danmarkshistoriens største museumsbyggerier, og idéen er, at det skal kunne måle sig med Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Det store museum skulle have stået klar i 2022 og skulle have været indviet i år, men på grund af først coronapandemien og dernæst komplikationer i byggeriet blev åbningen rykket til 2025. Det holdt heller ikke. Budgettet skred og steg fra 1 til 1,2 milliarder kroner, og åbningen er blevet skudt til 2026.