Buttenschøn: Folk har ret til at høre og se det anderledes og det mærkelige

Forskellige subkulturer kunne godt blive hjulpet på vej i disse år, siger 
sangeren Thomas Buttenschøn, der lige har fået udgivet sin første børnebog

Et højskoleophold på Vestbirk Højskole har været været med til at forme sangeren og sangskriveren Thomas Buttenschøn. –
Et højskoleophold på Vestbirk Højskole har været været med til at forme sangeren og sangskriveren Thomas Buttenschøn. – . Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Henriette Rostrups roman ”Det år vi gik til begravelser”. Den handler om en dansk kvinde, som rejser til New York, og de ting, som hun kæmper med i sit liv. Den er fantastisk godt skrevet.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er Tom Kristensens ”Hærværk”, som jeg stadig vender tilbage til. Det forfald, der beskrives i bogen, er enormt fascinerende.

Jeg læste den, da jeg var 19-20 år, og bogen åbnede for en verden med at læse bøger. Jeg synes, at det er en af de klassikere, man skal have læst. Hvis jeg er sammen med andre, som læser bøger, dukker ”Hærværk” næsten altid op som samtaleemne.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det gjorde et højskoleophold, som jeg var på lige efter gymnasiet på den nu lukkede musikhøjskole Vestbirk Højskole. Her fandt jeg ud af, hvad jeg gerne ville stå for, og hvad jeg ville med mit liv både i forhold til musik og i det hele taget. Jeg fandt også ud af, at der er mange flere slags mennesker, end jeg hidtil havde troet. I gymnasiet hang jeg jo bare ud med nogle, der ligesom jeg kunne lide at lytte til The Doors.

Hvilken koncert har du senest været til?

En af mine egne i aftes. Jeg er nemlig på turné i øjeblikket.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg synes, at forskellige subkulturer godt kunne blive hjulpet på vej i disse år. Folk har ret til at høre og se det anderledes og det mærkelige. Der sker en ”mainstreamisering” af kulturlivet, og meget handler i disse år om, hvad der sælger.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Hvis sport hører til kultur, så synes jeg ikke, at sport er særligt spændende. Jeg er ret ligeglad med, hvem der vinder, og hvem der taber en kamp.