Folkekirken får blandet modtagelse på sommerens festivaler

Et sted bliver folkekirken budt velkommen, andre steder frabedes religiøse arrangementer

I Roskilde Domkirke har man nu i syv år budt festivalgænger indenfor de første dage af musikbegivenheden Roskilde Festival, som finder sted i disse dage, til bøn, musik, oplæsning af bibeltekster og stilhed. Der er lagt madrasser frem, så man også kan slappe af. Foto: Roskilde Domkirke

I disse dage er folkekirken klar med et døgnbemandet telt med en præst og en håndfuld lægfolk på Nibe Festival.

Sogne- og ungdomspræst i Aalborg Stift Marie Petersen, fortæller, at her kan gæsterne blandt andet få noget at spise og drikke, strøm til deres mobiltelefoner og en samtale. Hver morgen klokken 6 er der morgenandagt. Senere på dagen er der oplæsning af bibelfortællinger, musik-gudstjeneste og nadverandagt, og dagen slutter klokken 3 om natten med fællessang.

”Det er et stort hit. Her bliver der sunget alt fra 'Yesterday' med Beatles til 'Dejlig er den himmel blå'. Generelt deltager de unge og tager det alvorligt. Vi får snakket meget. Også om tro,” fortæller Marie Petersen.

Ifølge hende er det primært de unge festivalgæster mellem 15 og 20 år, som kommer.

”En pige sagde den anden dag, at det er så dejligt at komme til vores telt, for her opfører folk sig ordentligt,” refererer Marie Petersen.

Aftalen med festivalledelsen er klar. Marie Petersen oplever, at kirken i høj grad er velkommen, når bare den for eksempel holder sig inde i sit telt, sådan at de unge selv opsøger præsterne og de forkyndende arrangementer.

Men det er ikke på alle sommerens festivaler, at folkekirken kan gøre sig gældende på samme måde.

Hos Smukfest i Skanderborg lyder det fra talsmand Poul Martin Bonde, at programmet ikke skal indeholde religiøse arrangementer, ligesom præster ikke på samme måde som i Nord-jylland inviteres ind på festivalområdet:

”Alle deltagere er velkomne uanset tro og politisk overbevisning. Men det er ikke en del af vores formålsparagraf at agitere for hverken politik eller religion. Jeg oplever faktisk heller ikke, at der er et stort behov for det. Og så ligger vi 500 meter fra en kirke, hvor folk kan gå hen, og vi henviser gerne til den, hvis folk har behov for at tale med en præst.”

Den fynske Tinderbox Festival blev for nylig holdt for første gang. Ifølge pressetalsmand Ole Dreyer var hverken folkekirken eller andre religiøse institutioner repræsenteret. Heller ingen havde henvendt sig. Der var et beredskab på festivalen i samarbejde med Røde Kors og lokale myndigheder, og hvis eksempelvis en præst spørger om at blive en del af det, vil festivalen overveje det til næste års arrangement.

I Roskilde Domkirke har man nu i syv år budt festivalgæster indenfor de første dage af musikbegivenheden Roskilde Festival, som finder sted i disse dage, til bøn, musik, oplæsning af bibeltekster og stilhed. Der er lagt madrasser frem i kirkerummet, så man også kan slappe af. Ifølge præst Per Vibskov Nielsen har kirken ikke forsøgt at rykke initiativet ind på festivalpladsen, og det er der heller ingen grund til med domkirkens flotte kirkerum og de muligheder, det giver, mener han, og desuden kan deltagerne fint finde vej til kirken fra koncertområdet.

Kirketeltet Stilhedens Katedral har tidligere haft en plads under Roskilde Festival. Men ikke længere. Sidste år var begrundelsen fra festivalen, at den skulle forny sig, og aktiviteterne skulle derfor også nytænkes. Det blev understreget, at man ikke ”har noget imod religion”. I år kan man i presseenheden ikke svare på, om der er kommet henvendelser fra folkekirken eller andre, der har ønsket at stå for et religiøst arrangement under festivalen. Kristeligt Dagblad skrev tidligere på ugen om arrangementet, hvor en række religiøse repræsentanter deltog for at tale med festivalgæsterne. Et sådant tiltag er ifølge presseenheden velkomment inden for rammerne på pladsens debatområde. Her kan der diskuteres alt mellem himmel og jord også med folkekirken som arrangør, lyder det.

Marie Petersen kan ikke svare på, hvad der vil kunne hjælpe folkekirken ind på andre festivaler, men hendes egen erfaring på Nibe Festival er, at dialog og selvsyn er afgørende.

”Jeg tror, folk har svært ved at forstå, hvad det er, folkekirken kan på en festival, når de ikke har oplevet det. Vi vil med kirketeltet på Nibe Festival gerne fortælle den gode historie til inspiration for andre,” siger hun.

I Roskilde Domkirke har man nu i syv år budt festivalgæster indenfor de første dage af musikbegivenheden Roskilde Festival, som finder sted i disse dage, til bøn, musik, oplæsning af bibeltekster og stilhed. Der er lagt madrasser frem i kirkerummet, så man også kan slappe af. - Foto: Roskilde Domkirke