Folkekirken har fremtrædende plads på international litteraturfestival

Når Aarhus’ internationale litteraturfestival, LiteratureXchange, for tredje gang slår dørene op i dag, fylder folkekirken mere end tidligere. Det afspejler en holdningsændring, lyder det fra kirkelig aktør

Blandt de mange forfattere, der deltager på festivalen enten digitalt eller på byens scener, er Salman Rushdie, som Kristeligt Dagblads litteraturanmelder Mads Rosendahl Thomsen interviewer, og Marilynne Robinson, som avisens kulturredaktør Michael Bach Henriksen taler med. Festivalen løber over 10 dage.
Blandt de mange forfattere, der deltager på festivalen enten digitalt eller på byens scener, er Salman Rushdie, som Kristeligt Dagblads litteraturanmelder Mads Rosendahl Thomsen interviewer, og Marilynne Robinson, som avisens kulturredaktør Michael Bach Henriksen taler med. Festivalen løber over 10 dage. Foto: Eloy Alonso/Reuters/Ritzau Scanpix.

Litterær morgensang i Vor Frue Kirke, samtalesalon om mand og kvinde i Christianskirken og strejftog gennem kirkemusikkens litterære historie i Aarhus Domkirke. Det er bare nogle af de kirkelige arrangementer, som interesserede kan overvære, når den Aarhus-baserede internationale litteraturfestival, LiteratureXchange, i dag slår dørene op for tredje gang.

Af festivalens i alt 200 litterære arrangementer afholdes 37 af dem i samarbejde med Folkekirken i Aarhus, som LiteratureXchange har samarbejdet med siden opstarten i 2018. Men i år er kirken mere engageret end nogensinde før, og det begejstrer Brian Ørnbøl, der er kommunikationsrådgiver ved Folkekirken i Aarhus.

”Gennem store festivaler som LiteratureXchange opnår folkekirken en enorm synlighed over for rigtig mange mennesker – også mennesker, som normalt ikke kommer i kirken,” siger han og henviser til, at ord og litteratur i det hele taget er en essentiel del af folkekirken og kommer til udtryk i testamenterne, i salmer og i prædikener.

Derfor er der heller ikke nogen tvivl om, at folkekirken har meget at bidrage med til et arrangement som LiteratureXchange, fortæller Brian Ørnbøl.

”Helt konkret kan vi bidrage med nogle af de mest fantastiske rum, som overhovedet findes, men et andet aspekt er, at vi tilbyder befolkningen en anden måde at møde folkekirken på, og mange bliver overraskede over at se, hvad kirken også kan,” siger han.

For Anders Thyrring Andersen, der er litteraturhistoriker og sognepræst i Vor Frue Kirke i Aarhus, er der tale om, at folkekirken giver festivalen en religiøs dimension.

”Litteraturfestivalen vil gerne have den åndelige dimension med, som kirken repræsenterer. Derudover samarbejder festivalen også med andet end kristne kirker, så der er flere religioner repræsenteret, og jeg tror simpelthen, at det er en del af den trend, som har hersket i nogle år – religiøsitet er ikke længere noget, man er pinligt berørt over eller har behov for at kritisere. Man er nysgerrig i stedet for,” lyder det fra sognepræsten.

I forbindelse med litteraturfestivalens første afholdelse i 2018 udtalte Anders Thyrring Andersen her i avisen, at Vor Frue Kirkes samarbejde med LiteratureXchange skulle befri kulturen for fordomme og uvidenhed om kirke og kristendom. Og den mission er indtil videre lykkedes, mener han.

”Når vi er med i kulturelle arrangementer som LiteratureXchange eller Aarhus Festuge, kan jeg se bagefter, at en del af dem, der var til foredragene i kirken, kommer til gudstjeneste. Så samarbejdet har en meget kontant konsekvens.”

Allerede i 2018 repræsenterede litteraturfestivalen, som i år løber fra den 10. til den 20. juni, den største kirkelige tilstedeværelse, der er set ved en festival i Danmark. Og siden dengang er antallet af kirker, som deltager i festivalen, steget fra 6 til 10. En udvikling, som er kendetegnende for resten af samfundet, ifølge Anders Thyrring Andersen.

”I stedet for at kirker og kristendom er noget, man tror tiden er løbet fra, viser det en holdningsændring, at kulturlivet i en storby som Aarhus enormt gerne vil have med kristendommen og folkekirken at gøre,” siger han.

I løbet af de næste 10 dage vil Folkekirken i Aarhus lægge lokaler til blandt andet foredrag og fællessang, ligesom kirkelige aktører vil afholde forskellige arrangementer andre steder i Aarhus. Som i de forgangne år er der en dyb pointe forbundet med at få kirken ud i byen og byen ind i kirken, fortæller Anders Thyrring Andersen.

”Vi er 18.500 mennesker i vores sogn. Af dem er 75 procent mellem 20 og 35 år, og mange af dem er temmeligt højtuddannede. Jeg tror ikke på, at ret mange moderne unge mennesker er bevidste om, hvilket sogn eller kirke de tilhører. Og derfor er det vigtigt, at kirken gør opmærksom på sig selv på en række måder, som får de unge til at opdage, at vi findes.”