Folkeoplysning i Jeppe Aakjærs ånd: ”Vi skal væk med mindreværdet over for storbyerne”

Skivemødet, der begynder i morgen, er et nyt initiativ, der kalder til debat om livet uden for storbyerne. Inspirationen kommer blandt andet fra Jeppe Aakjær, hvis Jenle-fester var et tilløbsstykke

Jenle, Jeppe Aakjærs digterhjem i Salling, set ude fra fjorden.
Jenle, Jeppe Aakjærs digterhjem i Salling, set ude fra fjorden. Foto: Steen Agger/Ritzau Scanpix.

Digteren Jeppe Aakjær ramte en åre, da han i 1910 holdt sin første folkeoplysende fest på plænen foran sit hjem ”Jenle” uden for Skive. Der kom 4000 mennesker, og opskriften med debat og fællessang havde lang holdbarhed, skulle det vise sig. Aakjær holdt fast i festerne frem til sin død i 1929, og siden er traditionen blevet genoptaget af Aakjærselskabet, der holder Jenlefest hvert år i august.

Nu har en håndfuld borgere i Skive besluttet at lægge sig i Aakjærs og Jenle-festens slipstrøm ved på samme måde at indfange samtidens udfordringer gennem debat og kultur. I den kommende weekend indbyder de til tre dage med debatter og forskellige kulturelle arrangementer under temaet: et Danmark i balance.

”Skivemødet er ikke en event og ikke en festival, men netop et møde. Vi satser på nogle dage, hvor skibonitterne møder sig selv, hinanden, deres egn, dens historie, kultur og erhvervsliv. Samtidig med at resten af landet møder Skive som et eksempel på, hvordan livet ser ud uden for storbyerne,” siger Poul Johannes Pedersen, der er direktør for Thise Mejeri og en af initiativtagerne til Skivemødet.

”Vi har brug for samtaler, der kan binde Danmark tættere sammen. Når det skal foregå netop på Skiveegnen, er det ikke, fordi vi er bedre end Lemvig, Thisted eller en anden egn uden for storbyerne, men fordi det giver os en særlig forpligtelse, at det var her, Jeppe Aakjær gik rundt og sørgede for, at Danmark blev et bedre land at leve i,” tilføjer han.

Initiativgruppen har i flere år arbejdet med at promovere Skive og har blandt andet været med til at gøre egnen kendt gennem 11 rundkørsler med skulpturer skabt af designeren Jacob Jensen. Nu vil de gerne igen være med til at sætte Skive på den nationale dagsorden.

”Vi skal væk med offermentaliteten og mindreværdet over for storbyerne. Det er vi alt for gode til. I virkeligheden er forskellene meget små i Danmark, og derfor er det vigtigste tema for os at få sat fokus på alle de positive sider ved livet vest for storbyerne.Vi håber, at initiativet vil blive taget godt imod, og glæder os rigtig meget,” siger Poul Johannes Pedersen.

Han kan garantere, at på Skiveegnen, der strækker sig fra Fur i nord til Skive i syd, Ørslev Kloster i øst og Spøttrup i vest, vil der overalt blive flaget med Dannebrog i de dage, Skivemødet varer.

”Det er for mig den helt rigtige markering. Hvis man har et flagstang, koster det ingenting at hejse flaget, og det sender et godt signal om, at Danmark er et dejligt land at leve i,” siger han.

Skivemødet åbner med taler og med Limfjordens sange i byens centrum. På fredag følger debatsamtaler på Jenle, og lørdag er der blandt andet koncert på Spøttrup Borg.