Forfalskede Hitler-malerier står i kø for at blive solgt

Handlen med Hitlers malerier og tegninger er vokset i de seneste 10 år. Men næsten ingen af de solgte værker er originale, vurderer kunsteksperter. Nu er de tyske myndigheder gået ind i sagen

Maleriet ”Ortschaft an Vorgebirgssee” (Landsby ved flodbredden), signeret af A. Hitler, er et af de billeder, som i sidste måned blev beslaglagt hos Auktionshaus Weidler i Nürnberg i Tyskland. –
Maleriet ”Ortschaft an Vorgebirgssee” (Landsby ved flodbredden), signeret af A. Hitler, er et af de billeder, som i sidste måned blev beslaglagt hos Auktionshaus Weidler i Nürnberg i Tyskland. – . Foto: Daniel Karmann/AFP/Ritzau Scanpix.

Få dage før den seneste større auktion over malerier og tegninger, angiveligt malet af Adolf Hitler, i sidste måned skulle have fundet sted i Nürnberg i Tyskland, blev det pågældende auktionshus, Auktionshaus Weidler, gennemsøgt af statsadvokaten. I alt 63 malerier, tegninger og akvareller blev beslaglagt.

Alle skulle de angiveligt være frembragt af Adolf Hitler, den senere nazistiske diktator i Tyskland. De 26 af værkerne var allerede klar til at blive solgt, mens de resterende 37 sandsynligvis skulle have været bortauktioneret på et senere tidspunkt.

Ingen af billederne kommer dog til at blive solgt lige foreløbig, for billederne er inddraget som potentielt bevismateriale i en mulig sag om forfalskning og forsøg på bedrageri.

I de seneste år er markedet for salget af Hitlers malerier og tegninger vokset med stigende priser til følge ifølge internationale eksperter. De tyske myndigheder har længe ladet auktionerne passere ubemærket, men det er slut nu, fastslår The New York Times.

Det kan der være nok så god grund til, for svimlende 98 procent af de Hitler-værker, som bliver solgt på auktioner, er formodentlig falsknerier.

Det vurderer den tyske historiker og journalist Sven Felix Kellerhoff. Vurderingen bekræftes af en sammenligning af de ”meget forskellige signaturer og maleteknikker” og den svingende kvalitet, har han fastslået i den tyske avis Die Welt.

De fleste tegninger og malerier frembragte den unge Hitler i perioden op til Første Verdenskrig. På dette tidspunkt var han for anden gang blevet nægtet optagelse på det prestigefyldte kunstakademi i Wien og havde endnu ikke meldt sig som frivillig i den tyske hær.

Indtil han i 1914 sluttede sig til hæren, ernærede den kommende diktator sig ved at sælge malerier og tegninger.

Efter Hitler kom til magten i 1933, beordrede han angiveligt alle sine værker indsamlet og de dårligste af dem destrueret. Ingen kender det nøjagtige antal, men internationale kunsteksperter anslår, at der i dag findes et sted mellem 300 og 600 originale værker af Hitler.

Ud over det store moralske spørgsmål om, hvorvidt dårlig kunst bliver noget værd, fordi det er malet af en kommende diktator og folkemorder, er det uhyre svært at bekræfte værkernes ægthed.

Det skyldes, at der er kreeret så mange falsknerier i tidens løb, at ingen i bund og grund ved, hvordan ”et ægte Hitler-maleri” ser ud.

Og eftersom værkerne ikke har nogen kunstnerisk værdi ”værd at tale om”, så er få professionelle villige til at undersøge dem til bunds.

Det vurderer kunsthistoriker ved det uafhængige tyske forskningsinstitut i kunsthistorie, Zentralinstitut für Kunstgeschichte, i München, Christian Fuhrmeister:

”Det er alt sammen en del af en snusket gråzone. Men vi bliver oftere end tidligere spurgt, om et maleri er ægte,” siger han til The New York Times.

I de tilfælde er det eneste, Christian Fuhrmeister og hans kolleger kan gøre for at verificere ægtheden af et angiveligt Hitler-værk, at sammenholde det med de få Hitler-malerier, som med sikkerhed er originale og findes i Bayerns Statsarkiv. På den måde kan de udelukke ”de mest åbenlyse falsknerier”, fortæller Christian Fuhrmeister til The New York Times.

Det er ikke kun i Tyskland, at handlen med angivelige Hitler-malerier for nylig har rejst kritiske spørgsmål.

I Storbritannien er auktionshuset Mullock’s i Shropshire blevet kritiseret for at have solgt 77 Hitler-malerier og -tegninger i perioden fra 2009 til 2017. Tilsammen har de indbragt 1,7 millioner kroner.

Mullock’s har imidlertid forsvaret sig med, at de forud for hver auktion har gjort det klart, at de ikke med sikkerhed kunne vide, om værkerne var malet af Hitler.

Alligevel blev værkerne solgt.

Det kommer måske til at ændre sig i Tyskland fremover, hvor statsadvokaten i Nürnberg er i færd med at gøre klar til næste skridt i Weidler-sagen, siger en talskvinde for statsadvokaten, Antje Gabriels-Gorsolke, til nyhedsbureauet AFP:

”Hvis malerierne og tegningerne viser sig at være falsknerier, vil vi herefter forsøge at fastslå, hvem der har vidst hvad i kæden af ejere.”