Forfatter Anders Bodelsen er død

Da Anders Bodelsen i 2009 udgav novellesamlingen ”Varm luft”, havde han været tavs i 12 år. Og i et interview med Kristeligt Dagblad fortalte forfatteren, at han ikke længere havde det nære forhold til sin samtid, som en forfatter skal have for at kunne skrive om den.
Da Anders Bodelsen i 2009 udgav novellesamlingen ”Varm luft”, havde han været tavs i 12 år. Og i et interview med Kristeligt Dagblad fortalte forfatteren, at han ikke længere havde det nære forhold til sin samtid, som en forfatter skal have for at kunne skrive om den. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Mellemlagets talsmand er han flere gange blevet kaldt. Gennem sit forfatterskab placerede Anders Bodelsen hverdagsmennesket i krisesituationer og udforskede nye sociale roller i den moderne velfærdsstat. Søndag døde forfatteren, der især var kendt for sine krimier og samfundsskildringer, 84 år.

Anders Bodelsen blev født den 11. februar 1937 på Frederiksberg. Hans forældre var kunsthistorikeren Merete Bodelsen og professor i engelsk litteratur C.A. Bodelsen. Han skrev for flere dagblade, før han i 1967 fik fast hjemsted på Politiken. Han debuterede som forfatter i 1959 med romanen ”De lyse nætters tid” og udgav i 1968 kriminalromanen ”Tænk et på tal” og ”Hændeligt uheld”, der det meste af året placerede ham øverst på bestsellerlisten. ”De lyse nætters tid” og spændingsromanen ”Guldregn” fra 1987 blev tilmed filmatiseret. I 1960’erne havde han status som en såkaldt ny-realist, der stod i opposition til 1960’er-modernismen. Han var i sine mest aktive år en særdeles flittig forfatter og blandt landets mest læste.

Han modtog i sit liv en lang række anerkendte priser, blandt andet De Gyldne Laurbær (1969) og Palle Rosenkrantz-Prisen (2002), en ærespris for livslang indsats for dansk spændingslitteratur. Da han i 2009 udgav novellesamlingen ”Varm luft”, havde han været tavs i 12 år. Og i et interview med Kristeligt Dagblad fortalte forfatteren, at han ikke længere havde det nære forhold til sin samtid, som en forfatter skal have for at kunne skrive om den.

I 2019 døde Anders Bodelsens hustru gennem mere end 40 år, Eva Sindahl-Pedersen. Han efterlader sig to døtre og flere børnebørn.