Forfatter og cykelsportssentuisiast: Jeg blev målløs over, hvor smuk teksten i Første Mosebog er

Bastian Emil Goldschmidt fyldte allerede som barn sin feriebagage op med læsestof, men har også kastet sig over Bibelen på et hotelværelse

Bastian Emil Goldschmidt er i gang med at læse polarforskeren Fridtjof Nansens dagbøger. – Privatfoto.
Bastian Emil Goldschmidt er i gang med at læse polarforskeren Fridtjof Nansens dagbøger. – Privatfoto.

Hvilken ferielæsnings-oplevelse har gjort størst indtryk på dig?

Mario Puzos ”Godfather”, som jeg læste som 14-årig på en ferie til Nordjylland med min familie, fordi det var den første gribende oplevelse, jeg havde med en bog, og jeg kunne ikke lægge den fra mig. På trods af sin voldsomme og kyniske tone var den i stand til at få mig til at holde meget af Corleone-familien. Jeg husker det meget tydeligt, for samtidig med at jeg læste den, kørte Michael Rasmussen under Tour de France fra de andre ryttere i bjergene og var iklædt den gule trøje. På den måde fulgte jeg en Michael Corleone i New York omgivet af pistoler og skudsikre veste og en anden Michael alene i alperne i Frankrig. Jeg havde en lykkelig tid med bogen og cykelløbet, men som bogen nærmede sig sin voldsomme afslutning, gjorde det samme sig gældende i løbet, og Michael Rasmussen blev smidt ud af Tour de France på grund af mistanke om doping. Da jeg slog blikket op, efter at have læst bogens sidste sætning og var fyldt med en trang til mere, indså jeg samtidig, at også løbet var slut, endda med en sørgelig udgang, og ferien virkelig var forbi.

Hvilken type bøger egner sig særligt til at blive læst om sommeren?

Engang på en ferie til Sverige, hvor jeg som barn for første gang selv skulle pakke min taske, opdagede min mor, da vi var kommet et godt stykke nordpå, at det eneste, jeg havde pakket, var mine 15 yndlings Lucky Luke-tegneserier. Jeg kan huske, at jeg baksede med at få plads til dem alle i rygsækken og tænkte, at det var et hyr selv at skulle pakke. Det tog lang tid, og jeg måtte rangere dem, jeg var allergladest for, så de var inderst i stakken og på den måde ikke blev bøjet i hjørnerne af rygsækken, som ikke helt kunne rumme dem alle. Selvom det ikke var så godt at mangle sokker, følte jeg mig rig, da vi kom frem, og jeg vidste, at jeg havde tegneserier nok. I dag kan jeg stadig på en rejse til Italien proppe tasken med fem tykke bøger, men ende med kun at få læst cykelsektionen i avisen La Gazzetta dello Sport.

Hvilke bøger pakker du i feriekufferten i år?

Jeg er i gang med at læse polarforskeren Fridtjof Nansens dagbøger fra Fram-ekspeditionen i 1893, og den vil jeg fortsætte med at læse hele sommeren. Han er så optaget af sit mål, som er at nå Nordpolen som det første menneske. Det har optaget ham, siden han var 10 år gammel. Nu nærmer han sig i det mest umulige og ugæstfri terræn med sit skib, som er frosset fast i pakisen i flere år. Udfordringerne er uoverkommelige. I dagbøgerne har han i hånden indtegnet landkort. Her står det klart, at skibet for hver dag, der går, optegner områder, som dagen forinden var ukendte for mennesket. Det er stor læsning, som handler om at se fremad, fordi det på vej mod Nordpolen er den eneste brugbare retning. Det minder mig om noget andet: Sidst jeg var i USA, havde jeg en oplevelse, som jeg ikke kan lægge fra mig. I skuffen ved natbordet på langt de fleste hoteller og moteller ligger Bibelen. En aften slog jeg op og begyndte at læse Første Mosebog. Som det sommetider sker, gik ordene rent ind, og jeg var målløs over, hvor smuk teksten var, og jeg læste længe. Særligt gjorde en sætning, som Gud siger til Abraham, enormt indtryk: ”Løft Blikket og se dig omkring.” Er det ikke netop det, det handler om, når vi rejser? Jeg prøver at minde mig selv om det hver dag – at huske at løfte blikket og se mig omkring.

I bogen i kufferten stiller redaktionen en række kulturpersonligheder tre faste spørgsmål om sommerlæsning.