Forfatteren, der fik teenagere til at læse bøger

Judy Blumes ofte bandlyste ungdomsbøger har lært en hel generation i USA om sex. Nu er hun aktuel med sin første voksenroman i 17 år, som angiveligt også bliver hendes sidste

Judy Blumes i alt 28 romaner, hvoraf flere er oversat til dansk, har siden hendes litterære debut i 1969 solgt i alt 85 millioner eksemplarer, og hendes indflydelse på især USA's unge kvinder er vanskelig at overvurdere. -
Judy Blumes i alt 28 romaner, hvoraf flere er oversat til dansk, har siden hendes litterære debut i 1969 solgt i alt 85 millioner eksemplarer, og hendes indflydelse på især USA's unge kvinder er vanskelig at overvurdere. - . Foto: Scanpix.

I den amerikanske forfatter Judy Blumes ungdomsklassiker ”Er du der, Gud? Det er mig, Margaret” beder 12-årige Margaret til Gud om, at hun snart får nogle bryster og sin første menstruation: ”Kære Gud, hjælp mig med at vokse. Du ved hvor.”

Bogen fra 1970 var med til at gøre Judy Blume til en slags USA's svar på Tine Bryld: en litterær skytshelgen for en hel generation af unge kvinder, der brugte hendes dannelsesromaner som vejvisere til puberteten.

Judy Blume var en af de første amerikanske forfattere, der skrev ligefremt og uden fordømmelse om emner såsom menstruation, mobning, popularitet, teenagesex og onani, og det har vundet hende titlen som både en af de mest afholdte og en af de mest udæskede amerikanske forfattere i de seneste fire årtier.

Nu er den 77-årige Judy Blume aktuel med sin første voksenroman i 17 år, ”In the Unlikely Event” (I det usandsynlige tilfælde), som ifølge hendes eget udsagn også bliver hendes sidste. Romanen er baseret på virkelige, bizarre hændelser fra Blumes barndom, da tre flyvemaskiner over en periode på 58 dage i vinteren 1950-51 styrtede ned fra himlen i hjembyen Elizabeth i delstaten New Jersey.

Judy Blumes seneste voksenbog, ”Summer Sisters” (Sommersøstre) fra 1998, var på New York Times' bestsellerlister i fem måneder, og den anmelderroste ”In the Unlikely Event” tegner også til at blive en succes.

Judy Blumes i alt 28 romaner, hvoraf flere er oversat til dansk, har siden hendes litterære debut i 1969 solgt i alt 85 millioner eksemplarer, og hendes indflydelse på især USA's unge kvinder er vanskelig at overvurdere.

I bogen ”Everything I Needed to Know About Being a Girl I Learned from Judy Blume” (Alt, jeg behøvede at vide om at være en pige, lærte jeg af Judy Blume) fra 2007 beskriver en række kvindelige forfattere, hvordan Blumes bøger hjalp dem igennem puberteten, og hendes nye, angiveligt sidste roman har fået amerikanske medier til at flyde over med lovprisninger.

”Judy er en af få forfattere, der, da hun begyndte at skrive, anerkendte, at børn har en fuldt formet bevidsthed og spørgsmål, som ikke er uskyldige, og en fornemmelse for, hvad der sker i voksenverdenen omkring dem. Hun havde modet til at skrive om at vokse op på en måde, der ikke var tarvelig, og som anerkendte, hvor kompliceret det er at være en lille pige,” siger eksempelvis den 29-årige forfatter og skuespiller Lena Dunham, der står bag den populære tv-serie ”Girls” (Piger), til avisen New York Times.

Judy Blumes dannelsesromaner er ”lige så fejende og intense, som noget vi ser på det hvide lærred i disse dage”, supplerer den 36-årige manuskriptforfatter Diablo Cody i magasinet Entertainment Weekly.

”De ville blive til gode katastrofefilm, og enhver, der har været teenager, ved, at det ikke er en overdrivelse,” skriver Diablo Cody, der blandt andet har skrevet manuskriptet til ungdomsfilmen ”Juno”.

Judy Blume begyndte at skrive af kedsomhed, da hun som 25-årig var en hjemmegående husmor fanget i et ulykkeligt ægteskab. I 1969 debuterede hun med børnebogen ”The One in the Middle is the Green Kangaroo” (Den i midten er den grønne kænguru”), og året efter udkom hun med to bøger, ”Iggie's House” (Iggies hus) og ”Er du der, Gud? Det er mig, Margaret”, der slog hendes navn fast som ungdomsbogforfatter.

Judy Blume har vundet talrige priser, men hun er også en af det 20. århundredes mest kontroversielle amerikanske forfattere, og holdningen til hendes forfatterskab deler sig langs ideologiske skillelinjer. I Reagan-æraen i 1980'erne bandlyste skoler og biblioteker ofte hendes bøger på grund af deres frimodige og direkte skildring af unges seksualitet. Blandt de mest kontroversielle og oftest censurerede bøger i USA den dag i dag er ”Deenie” (1973), hvori den 13-årige hovedperson gnubber sig selv ”dette særlige sted” og får ”en meget rar følelse”, og ”For evigt” (1975), hvor to 17-årige, Katherine og Michael, forelsker sig og dyrker sikker, ansvarlig, udramatisk sex.

Den 37-årige forfatter John Green, der har skrevet den bedstsælgende ungdomsroman ”The Fault in Our Stars” (En flænge i himlen), beskriver ”For evigt” som ”en enormt vigtig bog i teenageromanhistorien”, fordi Blume både skrev om sex og forsøgte at omforme den kulturelle forståelse af sex i USA. I romanen er sex ikke farligt, og de to hovedpersoner bliver hverken gravide, ydmygede eller traumatiserede af oplevelsen.

”Der er så mange budskaber derude om, at sex er noget, som mænd gør mod kvinder. Det er vanskeligt ikke at internalisere det. 'For evigt' var en meget anderledes måde at tænke om sex på,” forklarer John Green i New York Times.

Judy Blume er lige nu på turne for at promovere ”In the Unlikely Event”, og lokale medier i de byer, som hun besøger, rapporterer om voksne kvinder i ekstase over at møde deres ungdoms litterære idol. Blume er blevet vant til reaktionerne: ”Jeg er deres barndom,” ynder hun at sige.