Forfatterkollektiv vil genoplive det håndskrevne brev

En række danske forfattere og PostDanmark vil genoplive brevskrivnings-kulturen. Et håndskrevet brev rammer dybere end en mail, mener kollektivet

”Vi savnede den langsommelighed og ro, der er i et håndskrevet brev,” siger forfatteren Sofie Kragh Müller, der er blandt initiativtagerne til brevskrivningsprojektet. –
”Vi savnede den langsommelighed og ro, der er i et håndskrevet brev,” siger forfatteren Sofie Kragh Müller, der er blandt initiativtagerne til brevskrivningsprojektet. –. Foto: Henrik Sørensen/.

Posthusene lukker et efter et. Postbuddet kommer ikke længere ind i stuen og får kaffe, og priserne på frimærker er fordoblet de seneste 10 år. Samtidig kommunikerer mange af os dagligt med hinanden over mail eller sms-beskeder, og mange af de fysiske breve, vi modtager, er rudekuverter fra banken eller forsikringsselskabet.

Men den udvikling har et dansk forfatterkollektiv nu sat sig for at vende. I samarbejde med PostDanmark vil syv forfattere genoplive brevskrivningen og sende håndskrevne, litterære breve ud til almindelige danskere. På hjemmesiden brevlitt.dk kan man således nu bestille en brevpakke bestående af mindst fire breve fra en af forfatterne i kollektivet, heriblandt Andrea Hejlskov, Merete Pryds Helle, Brian Ørnbøl og Trisse Gejl.

LÆS OGSÅ: Tidens forfattere har mest blik for sig selv

Brevkulturen er næsten umærkeligt forsvundet de seneste 10 år i takt med, at det digitale er vundet frem. Vi savnede den langsommelighed og ro, der er i et håndskrevet brev, og den måde, man kan blive ramt af at skrive eller modtage et brev på, siger forfatteren Sofie Kragh Müller, der har taget initiativ til projektet sammen med veninden Andrea Hejlskov, inspireret af den måde, hvorpå forfattere som Henry Miller, Karen Blixen og Tove Ditlevsen har brugt brevet som medie tidligere i litteraturhistorien.

Forfattere har altid skrevet breve af lyst. Men vi gør det også, fordi vi er bange for, at noget er ved at gå tabt, og vi håber, at vi kan animere læserne af vores breve til selv at skrive til deres venner eller gå ned i kælderen og hente kassen med gamle breve op til læsning, siger hun.

En af de deltagende forfattere, Trisse Gejl, har allerede modtaget flere bestillinger.

Jeg er i gang med breve til to forskellige modtagere lige nu. Jeg har valgt, at jeg gerne vil lave et nyt, originalt brev hver gang, fra et nyt sted, og det er faktisk relativt tidskrævende. Jeg har heller ikke en særlig pæn håndskrift, så jeg må gøre mig umage for at få det pænt!.

Trisse Gejl har valgt, at hun ikke vil kende sine brevmodtagere, og derfor må de kun give én oplysning om sig selv videre, som hun så kan bruge. Om den ene modtager ved hun for eksempel kun, at det er en ung pige med et stort rødt hår.

Den distance er der nødt til at være. Det er brevlitteratur og ikke personlig kommunikation, men derfor er de selvfølgelig alligevel altid velkomne til at skrive til mig ligesom mine øvrige læsere, siger hun.

I sidste ende håber hun, at læserne måske begynder at få øjnene op for, at litteratur også er en fysisk kunst, historier fra forfatter til papir, fra papir til læser, som ikke altid står med blokbogstaver eller har et ISBN-nummer på bagsiden. Og så vil hun gerne udforske det intime rum, et håndskrevet brev giver.

Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, når jeg for alvor begynder at skrive. Men jeg tror, at det er anderledes at skrive sig direkte ind i nogens hjerte helt bogstaveligt.

Initiativtagerne håber, at projektet kan løbe mindst et år, og at flere forfattere tilslutter sig brevskriverkollektivet. De vil desuden afholde brevoplæsnings- og brevskrivningsarrangementer rundt omkring på danske posthuse det kommende år.