Forfatters virtuelle støttegrupper er “et samlingssted for folk, der har det svært”

På det sociale medie Instagram kan interesserede følge med i tilværelsen hos den fiktive digter Veronika Katinka. For forfatter og satiriker Anna Juul, der står bag karakteren, er Instagram-profilen både endnu en platform til karakterstudiet og en virtuel støttegruppe

Figuren Veronika Katinka har begået sig i radio, på tv og på skrift. På Instagram har hendes skaber, Anna Juul, muligheden for at udfolde karakterstudiet på dagligt plan.
Figuren Veronika Katinka har begået sig i radio, på tv og på skrift. På Instagram har hendes skaber, Anna Juul, muligheden for at udfolde karakterstudiet på dagligt plan. Foto: Fryd Frydendahl.

”Jeg plejer at sige, at Veronika Katinka er alle Annas dårlige sider skruet op på maksimum. Anna har lært sig selv at have selvironi, da hun ved, at det får en til at fremstå mere sympatisk. Den selvindsigt har Veronika Katinka ikke.”

Anna er Anna Juul. Forfatter, satiriker og manuskriptforfatter. Veronika Katinka er Veronika Katinka Martzen. Digter og tidligere fast indslag i ”Den korte radioavis” på hedengangne Radio24syv. Og en fiktiv karakter ikke mindst. Skabt af Anna Juul, der altså er ægte nok, da hun var tilknyttet som skribent på det populære satireprogram.

Siden Radio24syv lukkede i 2019, har fans af programmet kunnet holde lidt fast i programmets karakterer ved at følge Veronika Katinkas tilværelse på Instagram. På profilen Veronikakatinka, der har 14.000 følgere, deler Anna Juuls alter ego ud af sine digte, beretninger om det gode og svære i tilværelsen, anmeldelser, outfits og selfies.

Da Anna Juul tilbage i 2019 udgav digtsamlingen ”Jeg bruger min krop som et møbel” i Veronika Katinkas navn, var der en tvivl blandt anmelderne om, hvor grænsen mellem karakteren og dens skaber gik. Det er ikke blevet nemmere at gennemskue på Instagram. Det er eksempelvis Veronika Katinka, der står for det rendyrkede praleri, når der sker noget godt i Anna Juuls liv – som for eksempel en femstjernet anmeldelse. Er det de sværere emner – som for eksempel at leve med psykiske lidelser og depression – kommer det fra et ret ”direkte Anna-sted”, som hun siger. Andre gange findes svaret nok et sted imellem.

”Jeg tror efterhånden, at folk har forstået profilens kompleksitet, selvom det da sker, at jeg får beskeder direkte til Veronika Katinka. Men det er ikke så vigtigt, for hen ad vejen er det lidt blevet et samlingssted for folk, der har det svært.”

Det glæder Anna Juul, hvis folk kan spejle sig i, hvordan hun har det, fortalt gennem Veronika Katinkas platform. Hun har også selv styrket sig på fællesskabet og har ad flere omgange holdt virtuelle støttegrupper med sine følgere.

Men også kunstnerisk har profilen været med til at forme hende. I marts kom endnu et kapitel til fortællingen om Veronika Katinka i DR 3-serien ”Min kamp”, der følger hendes kamp for berømmelse. Ud over at spille hovedrollen har Anna Juul også skrevet seriens manuskript. Hun forklarer, hvordan karakterens kompleksitet er taget til siden dens oprindelsesdage, og her har tilstedeværelsen på sociale medier haft stor betydning.

”For mig er Veronika Katinka ét stort karakterstudie. Med profilen her har jeg ikke været begrænset til, hvordan hun nu ville agere i forbindelse med den her bog eller den her tv-serie, men kunne tænke over det hver dag i forbindelse med alverdens situationer,” fortæller Anna Juul, der dog fra et kunstnerisk perspektiv vil kalde det en sidegesjæft:

”Rent kunstnerisk vil jeg helst anerkendes for alt det, jeg laver udenom, men det gør mig stolt, hvis siden kan have betydning for folk. Men jeg skal på ingen måde være afhængig af profilen. Så jeg kan lukke den ned, hvis det ikke længere er en sjov ting.”