Prøv avisen

Forfatterskolen er i krise. Men så er det godt, at man kan gå mange andre steder hen

Der er mange alternative forfatterskoler i Danmark. Her er eleverne fra ”Gladiatorskolen” i gang med at sætte sætninger sammen. – Foto: Forlaget Gladiator

Det pibler frem med nye forfatterskoler og skriveværksteder over hele landet, hvor skrivetrangen og efterspørgslen efter træning i at skrive skønlitteratur er vokset markant de seneste år

Mens Forfatterskolen bokser med sit image i en sø af MeToo-bekymringer, er der mange andre steder at gå hen, hvis man vil lære at skrive.

Drømmen om debut som forfatter behøver nemlig slet ikke at starte på Forfatterskolen, der med sit monopolagtige navn kan lyde, som om den er den eneste skole for kommende forfattere. Men Forfatterskolen i København er ikke engang den eneste forfatterskole i hovedstaden. Dette års modtager af Bogforums Debutantpris, Anita Furu, er for eksempel blevet undervist på ”Gladiatorskolen” – Forlaget Gladiators forfatterskole i København (skolen har også en afdeling i Aarhus), mens forfatterskolerne ”Nyt Forum for Skrift” og ”Vesterbro Forfatterskole” begge har fået et godt ry med undervisere som Kristian Bang Foss, Anders Abild- gaard og Christina Hesselholdt.

Og der findes faktisk forfatterskoler og skriveværksteder over hele landet, fra Brønderslev til Bornholm, fortæller litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet.

”De seneste 10 år er der sket en kæmpe vækst af forfatterskoler og skriveværksteder. De pibler frem over hele landet, og man kan også se, at skrivelysten er stor i statistikkerne, hvor antallet af nye romaner, der er udgivet i Danmark, er steget med 98 procent på 10 år,” siger hun.

Anne-Marie Mai er selv med til at uddele ”Danmarks største debutantpris” (Munch-Christensens Kulturlegat), og her oplever hun også, at flere af vinderne er blevet trænet andre steder end på Forfatterskolen:

”Det er svært at vurdere kvaliteten af alle de forfatterkurser, der findes, men vi kan bare se, at der findes utrolig mange, og at det også bliver taget seriøst mange steder, hvor biblioteker og højskoler er med til at organisere kurserne, ligesom etablerede forfattere opretter deres egne forfatterskoler mange steder i landet. Jeg ved, at forfattere som Dy Plambeck og Forfatterskolens tidligere rektor Hans Otto Jørgensen stadig underviser i at skrive rundt-omkring, ligesom den nu fyrede rektor for Forfatterskolen Jeppe Brixvold blandt andet underviste i at skrive på Esbjerg Hovedbibliotek, før han blev ansat på Forfatterskolen,” siger hun og tilføjer, at et kursus i ”skrivekunst” på Syddansk Universitet også har fået flere af hendes tidligere studerende til at udbyde skrivekurser på biblioteker rundtomkring.