Fyret rektor og ny whistleblower-ordning: Forfatterskolen vil sexchikane-rygter til livs

På bare tre år har Forfatterskolen to gange måttet finde ny rektor på grund af rygter om sexchikane. Men nu vil skolen have ”en frisk start”

Allerede for tre år siden måtte skolens daværende rektor, Pablo Llambias, stoppe efter anklager om sexchikane mod en elev. Selv fik han en roman ud af den sag, mens rygterne om et usundt miljø på skolen er fortsat.
Allerede for tre år siden måtte skolens daværende rektor, Pablo Llambias, stoppe efter anklager om sexchikane mod en elev. Selv fik han en roman ud af den sag, mens rygterne om et usundt miljø på skolen er fortsat. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Som en kraftig efterårsvind blæser MeToo-bevægelsen i øjeblikket gennem Forfatterskolen. Bestyrelsen fyrede i fredags Jeppe Brixvold som rektor for at få ”en frisk start”, mens skolen samtidig har oprettet en såkaldt whistleblower-ordning, så man anonymt kan indberette hændelser, hvis ansatte på skolen har ”udvist uacceptabel adfærd eller medvirket til krænkelser eller chikane”. Det skriver Forfatterskolen på sin hjemmeside.

Forfatterskolen er tidligere blevet kaldt ”det litterære drivhus”, men den lille elitære skriveskole har altså ikke kun skabt vækster i tekster, men også været et gartneri for rygter om et upassende miljø, hvor lærere angiveligt har haft sex med elever.

Allerede for tre år siden måtte skolens daværende rektor, Pablo Llambias, stoppe efter anklager om sexchikane mod en elev. Selv fik han en roman ud af den sag, mens rygterne om et usundt miljø på skolen er fortsat. Og i en klumme i Politiken sammenlignede forfatteren Katrine Marie Guldager for et par uger siden situationen på Forfatterskolen med sexskandalen i Det Svenske Akademi, mens hun under overskriften ”Vi har brug for et opgør med tavshedskulturen. Både i nobelpriskomitéen og på Forfatterskolen i Danmark” blæste til kamp for at få ryddet op i en mulig usund kultur.

Den holdning delte mange andre forfattere, og få dage efter modtog Forfatterskolens bestyrelse et bekymret brev fra 55 forfattere, heriblandt Katrine Marie Guldager, Naja Marie Aidt og Merete Pryds Helle.

”Forhåbentlig foregår der ikke hverken sexchikane eller upassende opførsel på Forfatterskolen nu, men hvis der tidligere er foregået upassende opførsel, mener vi, at der skal ryddes op i det, hvis Forfatterskolen også for fremtiden skal bevare sit gode navn og rygte,” skrev de 55 forfattere ifølge Berlingske blandt andet i brevet – og tilføjede:

”Vi håber, at bestyrelsen er sig sit ansvar bevidst, for vi kan ikke som enkeltpersoner påtage os ansvaret for at opklare, om nogle af de mange vedholdende rygter, der florerer om Forfatterskolen, er sande.”

I fredags førte brevet så ifølge flere medier til, at Jeppe Brixvold blev fyret.

”Jeg tror den kritik eller rygtedannelse, som p.t. retter sig mod skolen, i høj grad handler om fortidige tilstande på skolen,” har Jeppe Brixvold selv sagt til Politiken og understreget over for avisen, at han ikke kender til nogen krænkelsessager i sin tid som rektor.

Bestyrelsen har også blot begrundet fyringen i, at han ikke har kunnet skabe ro om skolen. I stedet har bestyrelsen indsat Ursula Andkjær Olsen som konstitueret rektor.