Josefine Klougart er optaget af forholdet mellem menneske og natur

Forfatter Josefine Klougart læser denne sommer mest sin egen, kommende roman

Josefine Klougart husker Tove Ditlevsens ”Barndommens gade” som en stærk bog at læse i sommerferien.
Josefine Klougart husker Tove Ditlevsens ”Barndommens gade” som en stærk bog at læse i sommerferien. . Foto: Nikolai Linares.

Hvad læser du lige nu ?

Jeg er i fuld gang med at læse min egen roman, der skal udkomme til november og derfor læses igennem en sidste gang eller to, hen over sommeren. Desuden læser jeg Timothy Mortons ”Ecology without nature”, fordi jeg er meget optaget af forholdet mellem menneske og natur - etik og æstetik.

Det er i det område, Mortons kontroversielle bog bevæger sig, og jeg har en forventning om, det kan reflektere nogle aspekter af det stof, jeg arbejder med i mit eget manuskript.

Hvilken sommerferie-læsning har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Jeg har ikke haft en egentlig sommerferie, siden jeg studerede litteraturhistore, mit arbejde er at skrive og dermed er begrebet sommerferielæsning på flere forskellige måder lidt absurd lige i mit tilfælde.

Men jeg har læst Tove Ditlevsens ”Barndommens gade” som voksen på ferie i det område, hvor jeg var vokset op, men i en periode, hvor jeg ikke rigtig så min egen familie. Det vil altid stå for mig som noget sælsomt og stort.

Hvilke tre sommerferiebøger kan du anbefale til andre?

Seamus Heaneys 'Fornemmelsen for stedet'. Det er kloge reflektioner fra nobelpristageren om litteraturen, stederne og sindet, en bog jeg bliver ved med at vende tilbage til. Jonas Rolsteds ”Flex Death”.

Han hører til min generations allerbedste forfattere, og debuten er et lille mesterværk. En virtuost komponeret og rørende undersøgelse af for eksempel alkoholisme, kærlighed, lys og erotik.

Og Amalie Smiths ”Marble”. Det er en fantastisk roman om Anne Marie Carl Nielsen, der handler om kunst og kærlighed og den historie, vi skriver og lever i.