Forlagschefer: Disse bøger skal vi læse i ferien. Og du skal læse med

Sommerferie betyder sommerlæsning. Kristeligt Dagblad spørger her ni forlagschefer, hvad de selv skal have med i ferietasken, og om, hvilke nye bøger fra konkurrende forlag, der er værd at læse

Hvad skal man læse i ferien? En række forlagschefer kommer med nogle ideer, heriblandt Margaret Atwoods ”Tjenerindens fortælling”, som HBO har lavet til en populær serie.
Hvad skal man læse i ferien? En række forlagschefer kommer med nogle ideer, heriblandt Margaret Atwoods ”Tjenerindens fortælling”, som HBO har lavet til en populær serie. . Foto: Ritzau foto.

Hvad skal man tage med i tasken i sommerferien? Det er et evigt godt spørgsmål, når ferierne nærmer sig, og de mange titler, man ville huske til en senere gang, er smuldret væk i hukommelsen. 

Men det gør ikke noget. For her kommer nogle bogkloge mennesker med deres forslag til, hvad du skal læse i ferien. Så læn dig tilbage og notér, om du skal læse Martin Krasnik, Timothy Snyder eller Margaret Atwood. Noget helt fjerde, eller måske det hele, hvis du har god tid i ferien. 
 

Johannes Riis, litterær direktør, Gyldendal.

Johannes Riis, Gyldendal. -
Johannes Riis, Gyldendal. - Foto: Robin Skjoldborg

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

Det gør klassikere. Jeg har en regel, der siger, at i alle længere ferier skal jeg have læst mindst et par stykker. Pontoppidans store romaner læser jeg med nogle års mellemrum, og i år er turen kommet til ”De Dødes Rige”.

Hvad skal du derudover læse i ferien?

Jeg regner med at skulle læse i den nye, tekstkritiske Peter Seeberg-udgave. En Knut Hamsun-titel bliver det nok også til. Jeg skal for afvekslingens skyld også have kigget på et par af de nye krimier, der er kommet i foråret. Og så skal jeg have færdiglæst den amerikanske redaktør og forlægger Robert Gottliebs ”Avid Reader”.

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

Christina Hesselholdts ”Vivian” om den amerikanske fotograf, der gik rundt i New Yorks gader og tog tusindvis af billeder, som ingen så før efter hendes død. Og så skal jeg have set nærmere på den amerikanske historiker Timothy Snyder. Enten den nye ”On Tyranny” eller ”Bloodlands”. Jeg har hørt meget godt om ham og vil gerne læse om hans syn på både Europa og USA.
 

Holger Skovenborg, forlagschef, Forlagsgruppen Lohse.

Holger Skovenborg, Forlaget Lohse. -
Holger Skovenborg, Forlaget Lohse. - Foto: Paul Erik Hummelmose

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

Stefan Zweigs ”Verden af i går ” er en klassiker, der giver dyb indsigt i de politiske og kulturelle ændringer i Europa, fra hans ungdom i slutningen af 1800-tallet til hans selvmord i 1942 i fortvivlelse over nazismen og krigen.

Hvad skal du selv læse i ferien?

Jeg har allerede været på noget af min sommerferie, i Israel, hvor jeg læste Jørgen Hedager Nielsens bog ”Forsoning i kløfternes land” og Martin Krasniks bog ”Fucking jøde!”. Den nye ”I skyggen af pesten” af Anette Broberg Knudsen vil jeg tage med på den årlige telttur på cykel med min familie. Senere på sommeren drømmer jeg om at få læst Lynn Austins ”I det skjulte”, i et sommerhus. Jeg holder meget af hendes romaner, hvoraf nogle er bibelhistoriske, og andre foregår i nyere tid.

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

Jeg vil anbefale Heinz Schillings ”Martin Luther - Rebel i en opbrudstid” fra Kristeligt Dagblads Forlag. Den er fra 2014, men er lige genudgivet og er superaktuel på grund af reformationsjubilæet i år.
 

Charlotte Weiss, forlagschef for skønlitteratur, Politikens Forlag.

Charlotte Weiss, forlagscheg for skønlitteratur, Politikens Forlag. -
Charlotte Weiss, forlagscheg for skønlitteratur, Politikens Forlag. - Foto: xx

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

”’Lykke-Per’ af Henrik Pontoppidan har betydet så meget for mig, at den er blevet en slags litterær målestok, jeg altid har med mig. Den er god til de lange dovne dage, for den fortjener både omtanke og god tid.”

Hvad skal du selv læse i ferien?

”Jeg er allerede gået i gang med at Hanya Yanagiharas ’Et Lille Liv” på dansk. Jeg har tidligere læst den på engelsk, og det er en af de mest inderlige bøger, jeg har læst i årevis. Det er sådan en bog, man aldrig glemmer. Jeg vil faktisk betegne det som menneskelig pligtlæsning.”

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

”Merete Pryds Helles ’Folkets Skønhed’ har jeg hørt lutter gode ting om. Så den tør jeg godt anbefale, selvom jeg endnu ikke har læst den.”
 

Morten Christiansen, generalsekretær, Eksistensen.

Morten Christiansen, generalsekretær, Eksistensen. - Foto:
Morten Christiansen, generalsekretær, Eksistensen. - Foto:

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

”Albert Camus’ ’Faldet’ er et dystert, men oplagt bud. Den er ikke meget mere end 100 sider lang, men alligevel formår den at handle om alle mennesker til alle tider. Det er læsning, som sætter livet i perspektiv.”

Hvad skal du selv læse i ferien?

“Jonathan Franzens ’Purity ’ står højt på min liste. Han er en nutidig forfatter, der beskriver den almene amerikaner på en så menneskelig facon, at forståelseskløften mellem europæere og amerikanere ville mindskes, hvis alle gav sig i kast med hans bøger.”

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

”Lars Saabye Christensens seneste roman ’Magnet’. Han er et godt eksempel på en forfatter, der om nogen mestrer en særlig nordisk tone.”
 

Jakob Kvist, kreativ direktør, People’s Press.

Jakob Kvist, kreativ direktør, People’s Press. -
Jakob Kvist, kreativ direktør, People’s Press. - Foto: ritzau/Jakob Jørgensen

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

”Stefan Zweigs ’Verden af i går’. Det er en vemodig, men vidunderlig bog bygget af krig og undergang, men den er samtidig en lang refleksion over vores kultur. Den rummer mange paralleller til følelser, vi mennesker kan sidde med i dag.”

Hvad skal du selv læse i ferien?

Min ferielæsning består mest af titler, vi udgiver til efteråret. Der er både nonfiktion på programmet med den norske eventyrer Erling Kagges ’Stilhed i Støjens Tid’ og den danske journalist Anders Haahr Rasmussens ’En fortælling om at være træt’. Men jeg skal også læse irske Colum McCanns roman ’Danser’ fra 2003, som vi genudgiver.

Hvilke nyere titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

”Tor Nørretranders samtalebog med Peter Bastian, ’Altid Allerede Elsket’, vil jeg anbefale selvom jeg ikke har læst den endnu. Det lyder som en begavet samtale mellem to gode venner, hvor troen og den religiøse søgen står centralt.”
 

Pernille Ballebye, forlagschef, Kristeligt Dagblads Forlag.

Pernille Ballebye, Kristeligt Dagblads Forlag. -
Pernille Ballebye, Kristeligt Dagblads Forlag. - Foto: Leif Tuxen

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

Jeg har i mange år læst Henrik Pontoppidan i ferien. Sidst læste jeg ”Det forjættede land”, og i år skal jeg genlæse ”Lykke-Per”. Tove Janssons ”Sommerbogen” er også en klassiker, der er egnet til årstiden.

Hvad skal du selv læse i ferien?

En god sommerferie skal have en klassiker, noget nyere litteratur, noget dansk og noget oversat. Jeg glæder mig til at læse ”Feriebørn” af Jens Smærup Sørensen og følge linjerne mellem ham og Pontoppidan. Derhjemme elsker vi at se Tour de France, så jeg vil have Tour de France-bogen af Joakim Jakobsen liggende i sofaen for at kunne læse om de gamle helte, mens jeg ser cykelløb.

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

Den norske ”Havbogen”, der er oversat til dansk og udgivet hos det lille forlag Don Max. Den er et originalt eksempel på fortællende dokumentarisme og formår at kombinere storslåede naturbeskrivelser med eksistentielle spørgsmål og erfaringer.
 

Hans Otto Jørgensen, redaktør, Forlaget Gladiator.

Hans Otto Jørgensen, redaktør, Forlaget Gladiator. -
Hans Otto Jørgensen, redaktør, Forlaget Gladiator. - Foto: ritzau/Red Star/Ole Joern

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

”Marie Bregendahls ’Tvillingromanerne’, fordi den skildrer, hvad der sker med mennesket, når det skæbnebestemte liv i agrarsamfundet byttes ud med den psykiske deroute i det moderne bysamfund. Det er undergang af Tove Ditlevsenske dimensioner.”

Hvad skal du selv læse i ferien?

”Efter daglige at have beskæftiget mig med oversete klassikere, skal jeg prøve noget nyt og for første gang i mange år kaste mig ud i science fiction med russiske Isaac Asimovs ’Robot’. ”

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

”Amalie Smiths ’Et hjerte i alt’ er helt central. Hun sammentænker moderne teknologi og økosystemer på en fuldstændig selvfølgelig måde uden misforhold, som ingen ældre forfattere er i stand til, fordi de er vokset op med teknologien som noget fremmegørende. Det er noget af det klogeste unge litteratur i Danmark lige nu.”
 

Arild Batzer, forlægger, Batzer & Co.

Arild Batzer, forlægger, Batzer & Co.
Arild Batzer, forlægger, Batzer & Co. Foto: Privatfoto

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

”Norske Jon Fosses trilogi, der består af bøgerne ’Andvake’, ’Olavs Drømme’ og ’Kveldsvævd’ er enhver ferie værdig. Fosse skriver musikalsk, i så lange slyngede sætninger, at de kræver fred og ro. De fylder under 300 sider til sammen, så hver enkelt bog kan godt læses i et stræk.”

Hvad skal du selv læse i ferien?

”En del af forlagets efterårstitler. Tre af de vigtigste er franske Patrick Modianos ’Så du ikke farer vild i kvarteret’, finske Kjell Westös ’ Den Svovlgule Himmel’ og så en nyoversættelse af norske Tarjei Vesaas ’Fuglene’ fra 1957.”

Hvilke nyere titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

”Nogle af de bøger jeg godt kunne tænke mig at finde tid at læse til er Naja Marie Aidts ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’, Tor Nørretranders samtalebog med Peter Bastian og Julio Cortozars ’Hinkeleg’ fra 1963, som først er kommet på dansk nu, selvom det er et hovedværk i latinamerikansk litteratur.”
 

Sune de Souza Schmidt-Madsen, redaktionschef for skønlitteratur, Lindthardt & Ringhof.

Sune de Souza Schimdt-Madsen, Lindhardt & Ringhof.
Sune de Souza Schimdt-Madsen, Lindhardt & Ringhof. Foto: Thomas A

Hvilken klassiker egner sig til ferielæsning?

Jeg vil glæde mig til at læse Margaret Atwoods ”Tjenerindens fortælling”, som vi netop har genudgivet. Den er kommet som tv-serie hos HBO og er på den måde blevet aktuel igen.

Hvad skal du selv læse i ferien?

Jeg skal fordybe mig i manuskripter til kommende udgivelser. Jeg har blandt andet en stor Nexø-biografi af Henrik Yde, nyere tekster fra Merete Pryds Helle og fra Knud Romer, som jeg glæder mig til at dykke ned i. At kunne fordybe sig i manuskripter uden telefonforstyrrelser er en gave.

Hvilke nye titler fra dine konkurrenter vil du anbefale?

Jeg vil utroligt gerne læse Naja Marie Aidts ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” om sønnen Carl. Jeg vil også gerne læse Thomas Bredsdorffs ”Tøsne og forsytia” og ”Transfervindue” af Maria Gerhardt. Det er alle bøger, der har løftet sig op over den almindelige bogsæson.