Forlagsfolk brister i gråd over bognyhed: Forfatteren er et "ikon for hadtale og transfobi"

Nyheden om, at Canadas største forlag vil udgive den politisk ukorrekte debattør Jordan Petersons nye bog, afføder protester og tårer blandt de ansatte

Den 58-årige Jordan Peterson, der er professor i psykologi på University of Toronto i Canada, er i de seneste år blevet verdenskendt for sine holdninger til politisk korrekthed, offermentalitet, moderne kønskonstruktivisme og den identitetspolitiske venstrefløj. (Arkivfoto).
Den 58-årige Jordan Peterson, der er professor i psykologi på University of Toronto i Canada, er i de seneste år blevet verdenskendt for sine holdninger til politisk korrekthed, offermentalitet, moderne kønskonstruktivisme og den identitetspolitiske venstrefløj. (Arkivfoto). Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix.

Litteratur kobles ofte sammen med tanke- og ytringsfrihed, men nogle af medarbejderne på Canadas største forlag trækker en streg i sanden, hvad angår den kontroversielle, konservative samfundsdebattør, psykolog og bedstsælgende forfatter Jordan Peterson.

Ifølge nyhedsmediet Vice News udløste det gråd, harme og protester, da de ansatte på Penguin Random House Canada under et fælles stormøde mandag fik at vide, at forlaget vil udgive Petersons tredje bog, ”Beyond Order: 12 More Rules for Life” (”Hinsides orden: endnu 12 regler for livet”).

”Han er et ikon for hadtale og transfobi,” forklarer en anonym forlagsmedarbejder til Vice News.

En anden medarbejder siger til nyhedsmediet, at mødedeltagere ”græd over, hvordan Peterson har påvirket deres liv”. En af de tilstedeværende forklarede eksempelvis, at Peterson havde ”radikaliseret deres far”, mens en anden fastholdt, at udgivelsen af professorens bog ville ”påvirke deres ikke-binære ven på en negativ måde”.

Nyheden om forlagsmedarbejdernes protester har udløst fordømmelse på de sociale medier, hvor mange debattører håner de følelsesladede reaktioner som udtryk for intolerance og krænkelsesparathed. Penguin Random House Canada siger i en udtalelse til Vice News, at forlaget lytter til medarbejdernes kritik, men ”forbliver forpligtede til at udgive et bredt udvalg af stemmer og synspunkter”.

Den 58-årige Jordan Peterson, der er professor i psykologi på University of Toronto i Canada, er i de seneste år blevet verdenskendt for sine holdninger til politisk korrekthed, offermentalitet, moderne kønskonstruktivisme og den identitetspolitiske venstrefløj. Han har millioner af følgere, især unge mænd, og han har indtaget de sociale medier og bestsellerlister i hele verden. Hans livsfilosofiske selvhjælpsbog ”12 Rules for Living: An Antidote to Chaos” (udgivet på dansk som ”12 regler for livet: en modvægt til kaos”), der skoser det barnliggørende og værdiforladte samfund og slår til lyd for gammeldags dyder, har på globalt plan solgt i flere end fem millioner eksemplarer.

Protesterne over Jordan Peterson i Canada kommer i slipstrømmen på flere lignende hændelser. I USA lykkedes det tidligere i år strejkende medarbejdere på forlaget Hachette at aflyse den planlagte udgivelse af filminstruktøren Woody Allens selvbiografi. I Storbritannien fik ansatte i samme forlags britiske afdeling til gengæld besked på, at de ikke kunne nægte at have noget at gøre med forfatteren J.K. Rowlings udgivelser, blot fordi de modsætter sig hendes tilgang til transkønnedes rettigheder.

Jordan Petersons nye bog ventes at udkomme i marts næste år.