Formidabelt portræt af en kvinde, der vokser

Lisbeth Bruns selvstændige fortsættelse skildrer eminent alle følelsesmæssige spændinger i en kvindes modningsproces

Lisbeth Brun: Det du mister. 293 sider. 299 kroner. Gyldendal.
Lisbeth Brun: Det du mister. 293 sider. 299 kroner. Gyldendal.

"Det du mister" er en selvstændig fortsættelse af romanen "Vejs ende" og udspiller sig som den på landet nær Løgstør. Hovedpersonen fra den tidligere roman, Anne, er biperson i den nye og ét af de få mennesker, Marie evner at engagere sig i.

Mændene har altid handlet med Marie. Første barn fik hun tidligt, fordi en musiker ved et bal kastede sine øjne på hende. Et par år senere førte et lige så tilfældigt og kortvarigt bekendtskab til en ny graviditet. Kort efter fik Marie plads i huset hos landmanden Villy, og han blev mand nummer tre. Pigen ville han have, men det, der voksede i maven, ikke.

Marie måtte bortadoptere hende, fik senere en dreng med Villy og gled ind i rollen som landbokone. Efterhånden voksede imidlertid en uro og utilfredshed frem. I forhold til de omgivende bønder forblev Marie en fremmed, og kun arkitektparret Anne og Holger fra Kanalhusene repræsenterede en mulighed for noget andet og meningsfuldt, uddannelsesmæssigt, socialt og for Holgers vedkommende også noget erotisk.

Ægteskabet med Villy var nemlig blevet alt andet end udfordrende. Hans ydre facade holdt følelsesmæssig afstand, og for Marie betød det endnu et uforløst lag oven på de andre: forholdet til moderen og tabet af barnet, der blev bortadopteret.

Lisbeth Brun skildrer eminent alle disse følelsesmæssige spændinger. Med en fint behersket underspilningsteknik får hun spejlet alle de uudsagte følelser i natursansninger, i tilfældige handlinger og i Maries mange afværgemekanismer og bortforklaringer. Ikke meget bliver sagt direkte, men utrolig meget gennem antydninger og forskydninger.

Det gælder også skildringen af den modningsproces, som Marie gennemlever, fra at se sig selv som viljeløst offer til at blive et menneske, der kan træffe beslutninger. Ud over dette portræt af en kvinde, der vokser, får vi oven i hatten en indforstået og indsigtsfuld beskrivelse af et lokalsamfund, der trues af stagnation eller direkte opløsning. "Vejs ende" var god, fortsættelsen endnu bedre!

kultur@k.dk

Lisbeth Brun: Det du mister. 293 sider. 299 kroner. Gyldendal.