Prøv avisen

Forsker finder forhistorisk monument nær Stonehenge

Opdagelsen af et stort stenmonument får betydning for forståelsen af Stonehenge og det omliggende landskab.

Britiske arkæologer siger, at de har fundet nedgravede rester af et mystisk forhistorisk monument tæt ved det berømte Stonehenge.

Op mod 90 stående sten, hvoraf flere måler 4,5 meter, som menes at være blevet sat på stedet for over 4500 år siden, har måske i et årtusinde været skjult under en jordbanke, siger arkæologerne.

Det forhistoriske monument er ved hjælp af højteknologiske sensorer fundet i Durrington Walls - et såkaldt "superhenge", der ligger mindre en tre kilometer fra Stonehenge.

Pladsen kan have været brugt i den yngre stenalder til ritualer eller som en form for arena.

- Durrington Walls er kæmpemæssigt monument, og vi har indtil nu formodet, at der kun var tale om en stor jordsamling under det, men der har vi opdaget endnu et monument, siger Vincent Gaffney fra Bradfords universitet til BBC.

Afdækningen af monumentet er sket i forbindelse med et fælles universitetsprojekt mellem Birminghams universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet i Wien.

De nyopdagede sten, som endnu ikke er gravet fri, menes at være væltet inden, det senere Durrington Walls henge blev bygget over dem.

Monumentet er et af de største monumenter af denne art, hvor store oprejste sten er placeret i en cirkel. Det måler 500 meter i diameter og 1,5 kilometer i omkreds.

En radar, som kan anvendes til at se gennem jord, har afsløret det c-formede monument.

Stonehenge, som er en ring af stående sten, menes at være blevet rejst mellem 3000 og 200 før vor tidsregning.

Arkæologer siger, at den nye stenrække kan være samme periode, eller at den muligvis er endnu ældre.

- Opdagelsen af et stort nyt stenmonument, som er forbavsende velholdt, har stor betydning for vores forståelse af Stonehenge og det omliggende landskab, siger Gaffney.