Prøv avisen

Forskere vil åbne Tycho Brahes grav

"Klassen" er en udmærket film, der giver et fascinerende indblik i klasseværelsets dynamik og samtidig peger på, at det, der sker i klassen, har sin baggrund uden for murene.

Mystikken omkring Tycho Brahes død kan blive opklaret, hvis danske forskere får adgang til den 400 år gamle grav i en tjekkisk kirke

Var det en blæresprængning? Var det Christian IV, der befalede hans død? Blev han forgiftet med kviksølv?

Astronomen Tycho Brahe døde for lidt over 400 år siden, og teorierne omkring hans endeligt er lige så gamle. For nylig skrev Kristeligt Dagblad om en dagbog fra 1601, hvor Brahes fjerne slægtning, svenskeren Erik Brahe, beskriver, at han stod bag mordet på astronomen, muligvis på opfordring af kong Christian IV, som ikke var på god fod med Brahe.

Nu kan de over 400 år gamle gåder om hans død formentlig blive opklaret. Tycho Brahes grav befinder sig i en kirke i Prag, og en gruppe danske eksperter under ledelse af arkæolog Jens Vellev har længe arbejdet på at få adgang til astronomens jordiske rester.

Chancerne for, at det snart kan lade sig gøre, er gode, fortæller Tjekkiets Nationale Fredningsinstitut til dagbladet Politiken. Instituttet er en af mange tjekkiske instanser, som er involveret i tilladelsesproceduren. Også Prags byråd skulle efter sigende være positivt indstillet over for idéen.

Men så let bliver det ikke at få opklaret gåden. Præster ved Tyen-katedralen, hvor Tycho Brahe er begravet, er nemlig bange for, at opgravningen vil krænke kirken og måske beskadige graven.

Jens Vellev, som er lektor på Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet, bekendtgjorde i 2001 offentligt sine planer om at få adgang til Tycho Brahes grav.

Hvis de tjekkiske myndigheder giver det danske eksperthold tilladelse til at åbne graven, vil man kunne realisere projektet i slutningen af året eller i begyndelsen af 2010.

Selvom der er tale om en bred kulturhistorisk undersøgelse, vil vi også åbne graven for at undersøge, hvad Tycho Brahe muligvis kunne være død af, blandt andet ved at måle kviksølvindholdet i hans knogler, sagde Jens Vellev til Kristeligt Dagblad i september.

Tycho Brahes grav blev åbnet i 1901, hvor man analyserede kraniet. Men dengang havde man ifølge Jens Vellev ikke de fornødne metoder til at fastslå, om Brahe blev forgiftet.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk