Forslag om ny radiokanal med klassisk musik får blandet modtagelse

Ifølge regeringens medieudspil skal en ny DAB-radiokanal med klassisk musik i udbud. Man burde i stedet opprioritere DR’s dækning af klassisk musik, mener formand for komponistforening

For det lille, men dedikerede publikum, der holder af klassisk musik, kan sådan en ny radiokanal være et ”plaster på såret” efter en periode, hvor den klassiske musik har været et udsat område i DR, mener Per Jauert, medieforsker og lektor emeritus ved Aarhus Universitet.
For det lille, men dedikerede publikum, der holder af klassisk musik, kan sådan en ny radiokanal være et ”plaster på såret” efter en periode, hvor den klassiske musik har været et udsat område i DR, mener Per Jauert, medieforsker og lektor emeritus ved Aarhus Universitet. . Foto: Ritzau Scanpix.

Hvis man vil høre klassisk musik i sin radio, er DR’s P2 i dag et oplagt sted at søge hen. Men i fremtiden vil der måske også være en anden mulighed. For i regeringens længe ventede medieudspil, der blev offentliggjort i torsdags, lyder det, at man for at øge public service-udbuddet vil sende en ny DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling i udbud.

For det lille, men dedikerede publikum, der holder af klassisk musik, kan sådan en ny radiokanal være et ”plaster på såret” efter en periode, hvor den klassiske musik har været et udsat område i DR.

Sådan lyder det fra Per Jauert, medieforsker og lektor emeritus ved Aarhus Universitet. I 2011 blev P2 og den klassiske musik i radioen nemlig lagt ind under taleradiokanalen P1’s FM-frekvens og i dagtimerne flyttet fra FM- til DAB-signalet, da den dengang nye Radio24syv skulle overtage den ene FM-frekvens.

”DR skulle gå ned fra fire til tre FM-kanaler, og det gik ud over den klassiske musik, der på FM-båndet primært fik sendetid i aften- og nattetimer samt i weekender. Ud fra et DR-perspektiv betød det også en indskrænkning af mulighederne for at formidle klassisk musik og udvikle hele det klassiske område,” siger Per Jauert om det tiltag, der i 2011 af flere blev omtalt som katastrofalt for den klassiske musik.

Men nu ser det altså ud til, at der er udvikling på vej til det klassiske musikområde. For hvis det står til regeringens medieudspil, vil DR’s P2, der har omkring 400.000 ugentlige lyttere, få selskab af en anden DAB-kanal med fokus på klassisk musik.

”Det er lidt uklart, hvorfor man slår ned på, at man vil lave en ekstra DAB-kanal med klassisk musik og kultur. Det kan ses som et ønske om at udvide dækningen på området. Det kan også ses som, at nu, hvor man fratager DR så meget, som man gør, så sørger man her for at give dem, i hvert fald lytterne, lidt ekstra. Det kan være DR, der kommer til at ende med at få den nye DAB-kanal, men det bliver nok snarere en anden udbyder end DR – måske en kommerciel kanal,” siger Per Jauert.

Og det er ikke en dårlig idé med ekstra opmærksomhed på den forsømte klassiske musik, mener han.

”Det er ikke, fordi klassiske musikkanaler som P2 ligefrem har chokerende høje lyttertal, men man har et publikum, et stærkt publikum. Det er jo også det, der kendetegner public service – at man både dækker det brede og det smalle. Det er ikke altid et spørgsmål om at have høje lyttertal, men om at ramme de rigtige lyttere,” siger Per Jauert.

Tanken om at sende en ny DAB-kanal med klassisk musik i udbud vækker dog ikke umiddelbart begejstring hos Bent Sørensen, formand for Dansk Komponistforening. For i stedet for at bruge midler på at etablere en ny kanal ville det give mere mening at give midler til DR, så de kan udvide den dækning af den klassiske musik, de allerede har, mener han.

”Danmarks Radio gør det godt og har mulighederne for at gøre det endnu bedre, hvis det bliver inden for deres eget kulturformidlingsregi. Man har desværre slækket på kulturstoffet, men jeg kan ikke se, at det med at udbyde en ny kanal skulle være nogen strålende idé. Jeg vil hellere have et Danmarks Radio i mange farver. DR er en kulturinstitution, der har været med til at forme os, og som er kendetegnet af, at der er plads til alt – også de smalle ting som klassisk musik,” siger Bent Sørensen.

Også Per Jauert mener, at der er muligheder hos DR.

”Hvis DR får den nye DAB-kanal – hvilket jeg nu tvivler på – vil man som en institution med Koncerthuset i ryggen også få mulighed for at nuancere dækningen af klassisk musik,” siger Per Jauert.