Prøv avisen

Fortællingen om et helt århundrede

Især Jan Guillous skildring af, hvad der foregik i de engelske, belgiske og tyske kolonier i tiden omkring Første Verdenskrig, er historiefortælling af høj klasse. Foto: Ekströmer, Jonas

Svenske Jan Guillou er med sin nye roman, Brobyggerne, kommet godt fra start med en romanserie om et stort århundrede

Det er noget af en opgave, svenske Jan Guillou har kastet sig ud i med sit nye projekt, der går ud på at skildre hele det 20. århundredes historie. Første bind i romanserien, som forlaget kalder Det Store Århundrede, udkommer i dag. Titlen er Brobyggerne , og alt i alt må man sige, at Jan Guillou kommer godt fra start med sit ambitiøse projekt.

Historien bygges op omkring tre norske, fattige brødres liv. De tre fiskersønner viser sig at være godt begavede, så nogen beslutter at bekoste deres uddannelse til diplomingeniører på datidens bedste tekniske universitet, som lå i Dresden. Brødrene skal så til gengæld love at vende tilbage for at arbejde på bygningen af en jernbane fra Bergen til Oslo dengang Kristiania.

Alt går næsten som planlagt. Alle brødre består, men kun den ene vender tilbage til jernbanebyggeriet i Norge. På grund af kærlighedssorger flygter en af brødrene, Oscar, til Tysk Østafrika, nutidens Tanzania. Den tredje bror viser sig at være homoseksuel, og han drager til England, hvor han mener, at folk af hans slags har bedre chancer for at klare sig.

Så den ældste af dem, Lauritz, må ene mand indfri løftet om at vende tilbage til arbejdet på Bergensbanen. Det er en svær beslutning, for Lauritz har forelsket sig i en adelig tysk kvinde, hvis far, der er baron, ikke finder det passende med en uformuende diplomingeniør som svigersøn.

Så mens Lauritz bygger jernbanebroer over Hardangervidda og vansmægter af savn over sin elskede Ingeborg, så bygger Oscar jernbanebroer i Afrika, hvor det tyske jernbaneselskab anlægger jernbanen fra Dar es-Salaam til Tanganyikasøen.

Samtidig med brødrenes historie får vi tidens historier. Arbejderbevægelsen vokser frem også i Norge, der bliver selvstændigt fra Sverige. Kvinderne kæmper for retten til en uddannelse og for stemmeretten, og i Afrika fortsætter den europæiske kolonialisme med at udnytte den afrikanske befolkning og rage til sig af kontinentets rigdomme.

Oscar klarer sig godt i Afrika. Han bliver en rig mand, så rig, at han kan sende penge hjem til Norge, så storebroderen Lauritz kan blive en holden mand og endelig få sin elskede Ingeborg. Alt tegner lyst og lykkeligt, indtil Første Verdenskrig bryder ud.

Krigen får fatale konsekvenser for brødrene. I Bergen ser man skævt til Ingeborg. Hun er tysker, og parrets ældste søn får tyskerhadet at føle på sin krop, og familien beslutter sig til at forlade Bergen. Oscar er i Afrika vidne til krigens grusomheder, og han kommer under hele krigen til at kæmpe på tysk side mod englænderne.

Guillous roman består af to dele: den historiske del og persondelen altså historien om de to brødre. Den tredje, ham, der drog i eksil til England, hører man intet til i første bind, men det forlyder fra forlaget, at andet bind kommer til at foregå i 1920ernes England så han dukker nok op igen.

Det er den historiske del af romanen, der fungerer bedst. Jan Guillous detaljerede beskrivelse af byggeriet af Bergensbanen bliver aldrig kedelig.

Han fortæller levende og interessant om de kæmpe udfordringer, der mødte de ingeniører og arbejdere, der arbejdede på banen. Bergens­banen er en af de højest beliggende i Europa og krydser Hardangervidda 1237 meter over havet. Den er et stykke ingeniørkunst af spektakulært format, og alene Guillous beskrivelse af baneoprojektet gør bogen værd at læse.

Det samme kan man sige om Guillous beskrivelse af Første Verdenskrig, som den udspillede sig set med tyske øjne i Tysk Østafrika. Den er fremragende. Jan Guillou synes at være på hjemmebane, når det gælder Afrika, og hans skildring af, hvad der foregik i de engelske, belgiske og tyske kolonier op til og under Første Verdenskrig, er historiefortælling af høj klasse.

Til gengæld forekommer brødrenes historie noget overfladisk, nærmest romanbladsagtig. Både den umulige kærlighed, der alligevel bliver mulig, og eventyret i Afrika, der ender med stor rigdom, er ingredienser, der kunne være hentet fra triviallitteraturens palet. Det er den store fortælling om Bergensbanen og Afrika, der bærer Brobyggerne, og som får en til at glæde sig til næste bind.4Jan Guillou: Brobyggerne. Oversat af Anders Johansen. 548 sider. 299 kroner. Modtryk.

Læs interview med forfatter Jan Guillou om bogen.