Fra Daimi til Mads Moldt: Dansk tv har fundet amatørtalenter siden 1961

Siden årtusindskiftet har en ny type talentshows præget verden, og i Danmark gælder det blandt andet "X Factor", som i denne måned har ladet 16. sæson gå i luften. Men fænomenet begyndte i USA allerede i 1930'erne og havde dansk tv-premiere for over 60 år siden i et esbjergensisk stormagasin

Siden årtusindskiftet er tv-talentkonkurrencer blevet gigantiske show, blandt andet med nu 16 sæsoner af "X Factor". Her optræder vinderen af "X Factor 2022", Mads Moldt, sammen med popsangeren Andreas Odbjerg, som selv engang var en håbefuld "X Factor"-deltager.
Siden årtusindskiftet er tv-talentkonkurrencer blevet gigantiske show, blandt andet med nu 16 sæsoner af "X Factor". Her optræder vinderen af "X Factor 2022", Mads Moldt, sammen med popsangeren Andreas Odbjerg, som selv engang var en håbefuld "X Factor"-deltager. . Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

En helt almindelig tirsdag aften, den 11. april 1961 klokken 20.20, sendte Danmarks Radio en tv-udsendelse med den ikke særlig stjernebestrøede titel "Vi unge i Esbjerg" fra Centralmagasinet, et stormagasin i den vestjyske arbejderby.

Udsendelsen står måske ikke klar i særlig manges erindring i dag, men den aften blev både en stjerne født og et nyt tv-fænomen søsat, som skulle vokse sig kæmpestort.