Fra Leonora Christina Skov til Adam Price. Danske forfattere skriver elendigt om jul

Der er ikke meget jul i denne såkaldte julebog fra Iben Mondrup, Leonora Christina Skov og en række øvrige danske forfattere

Fra Leonora Christina Skov til Adam Price. Danske forfattere skriver elendigt om jul

”Julefortællinger” – det lyder jo hyggeligt. Men antologien med denne titel er ikke spor hyggelig, snarere juleuhyggelig. At stjernen i toppen af det overlæssede, pyntede juletræ på omslaget sidder skævt, er meget symbolsk.

I øvrigt er julen i de fleste af fortællingerne skubbet langt ud i periferien. Kun en enkelt af dem handler om selve julefejringen. Men det betyder ikke adgang for hyggen. Den pågældende historie – der er en af samlingens bedste – er Leonora Christina Skovs ”Verden er fuld af mirakler”.

Meget er gjort for at lægge op til en rigtig familiejul på slægtsgården. Men hovedpersonen, en ung pige med samme mellemnavn som forfatteren, er forstyrrende lesbisk. Hun prøver ellers at bløde stemningen op ved at forsikre, at hun har fået en mandlig kæreste. Det kommer hun dog ikke langt med. Historien er skrevet med skarpt vid, men åbner samtidig for både smerte og længsel.

Antologien består af 10 ret lange historier. Hvem der er ansvarlig for udvalget, får vi ikke at vide.

Læseren præsenteres for gedigen skrivefærdighed – det kunne også bare lige mangle andet – men det er de færreste af historierne, der for alvor trænger sig på.

En af dem er Lone Hørslevs ”Som taget lige ud af et ugeblad”, hvor en mor og dennes datter i al tristhed holder en slags julekomsammen med hinanden og en del gin. Det sker på baggrund af det sidste nye på familiefronten: Moderen har forladt sin kæreste, og en anden datter, der er psykisk syg, er blevet voldtaget og efterladt på en parkeringsplads i Taastrup.

I ”De røde lejesvende” – som er julens nisser – beretter Adam Price morsomt om sin barndoms rædsel for en gammel nisse, der syntes udsendt fra helvede. Imidlertid viser det sig, at også nissen er bange, at den er på flugt og beder for sit liv. Men det er en anden – og noget langstrakt – historie om nisser, der oprindeligt klædte sig i sort. Det var natfolket, der ikke skulle ses.

”Et juleeventyr” – fortalt med vanlig slagfærdighed af Morten Sabroe – indledes med en begravelse, hvor omtalen af den medvirkende præst kun kan opfattes som en hentydning til en fra medierne kendt præstesag. Men i øvrigt er det en fortælling om en potentiel stjernejournalist, der går til i druk og dør. Blandt de øvrige bidragydere er Iben Mondrup og Eva Tind.

Iben Mondrup, Johanne Bille, Leonora Christina Skov, Lone Hørslev, Martin Kongstad, Mathilde Walter Clark, Michael Enggaard, Morten Sabroe, Morten Vittrup, Eva Tind og Adam Price: Julefortællinger. 224 sider. 249,95 kroner. Politikens Forlag.