Fra makværk til mesterværk: Ny dokumentar om Carl Theodor Dreyers sidste film

Carl Theodor Dreyers sidste film ”Gertrud” blev efter premieren i 1964 udråbt som en fiasko, mens den senere blev kaldt et mesterværk. Ny dokumentarfilm på DR 2 fortæller historien bag dens tilblivelse

Carl Theodor Dreyers film er nærmest anti-action. Det skal ikke alene foregå på lærredet, men også og især i biografgængerens fantasi. De skal blive spændende inde i seerens sind.
Carl Theodor Dreyers film er nærmest anti-action. Det skal ikke alene foregå på lærredet, men også og især i biografgængerens fantasi. De skal blive spændende inde i seerens sind. Foto: Bent Rej.

Fotograf og manuskriptforfatter Daniel Bødker Sørensen, 37 år, blev allerede som 12-årig fascineret af Danmarks store filminstruktør Carl Theodor Dreyer. Mens hans jævnaldrende i slutningen af 1990’rne spillede fodbold, sad den unge Daniel og læste Martin Drouzys to-bindsværk om Carl Dreyer. Daniel havde en onkel, der skaffede ham en privatkopi af Dreyers film fra 1928 om Jeanne d’Arc, og så ramte underfundigheden den unge mand.

Nu har Daniel Bødker Sørensen, der i dag er fotograf og tilrettelægger, lavet en glimrende dokumentarfilm om Dreyers sidste film ”Gertrud”. Selv siger han, at han var umådeligt optaget af Dreyers tidlige film som ”Vredens dag” fra 1943 og ”Ordet” fra 1955, mens han fandt ”Gertrud” både ”kedelig, patetisk, tung, udramatisk og nærmest umulig at komme igennem”. Dermed kom han i selskab med anmelderne fra 1964 i Paris og København, der sablede filmen ned ved dens udgivelse. At han så senere ændrede holdning til filmen, fortæller han om i ”Dreyers Gertrud”.