Fra Rudkøbing til Bali

Nogenlunde vellykket bog om kongen af Bali, Mads Lange

Mads Langes grav på Bali, hvor han kom til som ganske ung sømand. Han blev senere en velhavende og indflydelsesrig handelsman og døde i 1856.
Mads Langes grav på Bali, hvor han kom til som ganske ung sømand. Han blev senere en velhavende og indflydelsesrig handelsman og døde i 1856. . Foto: Gerth Hansen.

Aage Krarup Nielsen er en af de forfattere, man tidligere ikke kom uden om, hvis man ville kende til danskernes færd ude i verden. Han skrev blandt andet den klassiske fremstilling af Mads Langes liv.

Det gjorde han i 1925, og han havde da haft mulighed for at tale med Langes efterkommere på Bali. Den er svær at overtrumfe.

LÆS OGSÅ: Vi skal se fortiden i øjnene

Måske man skulle lade være med at prøve – og i stedet som Eva Gravensten blot atter fortælle historien om købmandssønnen fra Rudkøbing, der efter statsbankerot og nedgangstider i Danmark slog igennem som handelsmand og klog forhandler i det hollandske Ostindien fra 1820'erne til 1850'erne.

Det er en historie om kolonisering, krig, handel, opium og guld, om diplomati og kulturmøde.

Mads Lange var den neutrale part mellem de balinesiske folk og deres sultaner på den ene side og de hollandske kompagnifolk og den hollandske hær på den anden.

Eva Gravensten er ifølge bogens præsentation norsk og dansk med en så voldsom hældning til franske, at hendes forfatterskab er fransk. Bogen om Mads Lange er oversat fra fransk – af hende selv.

Det er ikke helt godt, for der løber nogle fejl med, som ikke er opdaget af hendes korrekturlæser. Billedsiden er til dels fin, men skæmmes også af nogle helt urimeligt uskarpe optagelser. Man kunne tro, at forfatteren selv har været i gang med et for dårligt kamera. Det er synd.

Bogen havde fortjent at være blevet lidt mere plejet i udstyret. Der er en mærkelig skrifttype i overskrifterne, der slet ikke passer til den saglige klumme.

Den er kommet på et mikroforlag. Og det er bogen og historien faktisk for god til. En redaktør ville nok have bedt forfatteren om at skære ned på den almene danmarkshistorie, som er kendt her til lands, men ikke i Frankrig.

Bogen er skrevet i stor sympati med personen Mads Lange, der fremstilles som klog, fornuftig og rolig – som var han købmand i Assens, Marstal eller Stubbekøbing. Men han var åbenbart også en fuldblods romantiker, der i den grad elskede pigen derhjemme, men som aldrig fik hende – fordi han på et afgørende øjeblik blev forgiftet af nogle fjender til en af hans venner, en sultan. Indviklet, ja, men sådan er det altså på Bali. Bogen giver med sin lidt snørklede stil et godt billede af den sammenfiltrede indonesiske, sociale og politiske kultur. Bogens påstand om, at romantikeren Lange skulle være pioner, kan så diskuteres – for hvad skulle han egentlig være pioner for?

kultur@k.dk

Eva Gravensten: Mads Lange. "Kongen af Bali". En dansk pioner og hans samtid. 134 sider. Forlaget Kosmopolit.