Underholdende bog om frankere mod gotere – hvis man kan klare volden

Drabelig spansk roman med et helt bibliotek af personer – både historiske og opdigtede

Underholdende bog om frankere mod gotere – hvis man kan klare volden

Vores store litterat Georg Brandes skrev engang, at forfattere ikke bør kaste hele biblioteker i hovedet på de stakkels uskyldige læsere, der læser for fornøjelsens skyld. Omvendt må læserne gerne forvente en vis grad af information og lødighed, så det hele ikke ender i ren og skær pjat.

Den spanske forfatter Juan Francisco Ferrándiz, der har skrevet romanen ”Den forbandede jord”, der er hans første oversatte til dansk, er lige ved at falde i biblioteksfælden, for mage til historisk og fiktivt persongalleri skal man lede længe efter.

Jeg har talt omkring 40 adelige, borgere, biskopper, præster og riddere – både historiske personer og opdigtede. Det er til forvirring ret så mange.

På den anden side hjælper forfatteren dog den uskyldige læser ved at holde grundigt styr på helte og skurke, så vi er ikke i tvivl om, hvem der tilhører den ene eller den anden side.

Vi er i Barcelona i år 861. Præsten Frodo udnævnes til biskop af Barcelona og får til opgave at udrydde den mozarabiske liturgi, der på det tidspunkt anvendtes på Den Iberiske Halvø under den arabiske dominans, 600-1085. Frodo skal sammen med en gruppe af bosættere drage til den forfaldne by, og han drømmer om at rejse en mægtig katedral og give byen en fantastisk fremtid. Frodo er på de godes side – ingen tvivl om det.

Men han og hans gruppe af bosættere møder svær modstand især fra den brutale, voldelige og skruppelløse Drogo af Boor, der er goter. Drogos mænd er som han, så nu har vi to tydelige modsætninger.

Vi møder også to forkomne børn, der i virkeligheden er søn og datter af ridder Isembard af Tens. Børnene er begge gode mennesker i begyndelsen af romanen, men pigen Rotel kommer i en troldmands vold og udvikler sig i den onde retning, mens hendes bror Isembard II prøver at redde hende fra ondskaben.

Modsætningerne mødes også i ægteparret Elisia og Galí, hvor hun er den dygtige kromutter, mens ægtemanden gang på gang svigter hende økonomisk, seksuelt og socialt.

Således bliver det forholdsvis let at følge med i denne vrimmel af personer, hvor der ikke lægges en dæmper på vold, kannibalisme eller afhuggede lemmer. Meget underholdende, hvis man er til det.

Juan Francisco Ferrándiz: Den forbandede jord. Oversat af Kirsten A. Nielsen. 645 sider. 299,95 kroner. Forlaget Cicero.