Frankrig blev et vendepunkt i Løgstrups liv

Hans Hauge dykker i sin nye bog ned i hidtil ukendte sider af teologen K.E. Løgstrups liv

Hans Hauge er tidligere lektor på Aarhus Universitet, nu pensionist. Han udgav i sidste uge bogen ”Den Ukendte Løgstrup”. – Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix.
Hans Hauge er tidligere lektor på Aarhus Universitet, nu pensionist. Han udgav i sidste uge bogen ”Den Ukendte Løgstrup”. – Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix.

Hvornår og hvordan fik du idéen til din bog?

”Idéen opstod, da jeg læste et interview med lektor i filosofi Esther Oluffa Pedersen. Hun anklagede i netmediet POV K.E. Løgstrup for at have været fascineret af nazismen, og mente, at han var alt for optaget af nationalsocialismen. De anklager var jeg bestemt ikke enig med hende i, så derfor skrev jeg en kort artikel her til avisen. Bogen var en mulighed for at forlænge og uddybe de tanker, så da coronakrisen ramte, fik jeg tid til at samle mine tanker, og sådan opstod bogen.”

På hvilken måde er din bog blevet anderledes fra den, som du forestillede dig at skrive?

”Jeg har ikke på forhånd haft en plan for, hvordan min bog skulle se ud. Til gengæld har jeg gjort mig nogle interessante nye opdagelser undervejs. Inden jeg begyndte at skrive, var jeg ikke klar over, hvor stor en rolle Frankrig havde spillet for K.E Løgstrup. Man har tidligere fokuseret meget på den tyske forbindelse, og man har derfor ikke lagt så meget mærke til den franske.”

”Da Løgstrup i 1930 bliver færdig på universitetet, er Frankrig det første sted, han rejser til. Han ender med at være i Paris i et år. Mødet med Frankrig og alt det nye, han møder på sin rejse til udlandet, kommer til at forme ham. Det er på rejsen til Frankrig, at Løgstrup stifter bekendtskab med nogle af de tanker og retninger, der senere kommer til at have stor betydning for hans forfatterskab, såsom personalismen og idéen om den tredje vej.”

”Det er interessant, da det er en forbindelse der trækker tråde frem til i dag. Den franske præsident, Emmanuel Macron, dyrker eksempelvis i dag nogle af de samme tanker, som dengang optog Løgstrup.”

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet med bogen?

”Mest er jeg nok blevet inspireret af Esther Oluffa Pedersens anklager. Det var hendes holdning til Løgstrup, der blev katalysator for bogen. Jeg kan ikke pege på en bog, der har haft større betydning for tilblivelsen af værket end interviewet med Oluffa Pedersen.”

I ”Bag om bogen” stiller vi en aktuel forfatter tre faste spørgsmål om vedkommendes nye bog.