Fransk livsklogskab

Den nye film med Gérard Depardieu er fyldt af fransk visdom

Den brovtende arbejder Germain (Gérard Depardieu) lærer at forstå sig selv og livet på en ny måde af den livskloge Margueritte på en bænk i byens park.
Den brovtende arbejder Germain (Gérard Depardieu) lærer at forstå sig selv og livet på en ny måde af den livskloge Margueritte på en bænk i byens park. Foto: Miracle Film.

FIRE UD AF SEKS STJERNER

Den står på vaskeægte fransk provinshygge, når Gérard Depardieu ruller sig ud i rollen som den stovte og brovtende arbejder Germain, der lærer at forstå sig selv og livet på en ny, mere positiv måde.

Han gør det i mødet med Margueritte med to t'er. Hun (Gisèle Casadesus) er i midten af 90'erne, og de mødes på en bænk i byens park.

Germain kommer der, fordi han ikke rigtig har andre steder at gå hen. Så han holder øje med duerne, giver dem navne og tæller dem. Hun åbner deres første møde med at konstatere, at der er 19.

Efterhånden viser det sig, at der er en grund til, at Germain går rundt og brokker sig. Han er blevet mobbet fra barnsben både af "skolekammeraterne" – og ikke mindst af læreren. Selv hans mor havde ikke noget til overs for ham og har tilsyneladende stadig ikke. Germain har aldrig rigtig lært at læse, og Margueritte lister ham elegant ind i litteraturens verden. Hun refererer diskret til kendte stykker litteratur og begynder at læse op for ham.

Der er imidlertid meget, Germain er god til. Han har grønne fingre, et stort hjerte, en god fantasi og en imponerende auditiv hukommelse, som Margueritte noterer. Nej, svarer han, jeg er bare god til at huske det, jeg har hørt! Også den lille afslørende bemærkning, lader Margueritte passere. Hun er nemlig, erfarer vi mod slutningen, tidligere lærer og ved nok, hvordan man får det bedste frem i sine elever. Om de så er børn eller voksne.

Filmen er instrueret af en af fransk films gamle drenge, den nu 77-årige Jean Becker. Han har denne gang lavet en sødmefyldt solskinsfilm – for meget efter min smag, og da alle problemer løser sig til slut, har man fået nok.

kultur@k.dk

Mine eftermiddage med Margueritte. Frankrig 2010. Instruktion: Jean Becker. 81 minutter. Premiere i 10 biografer.