Fransk MeToo-værk, der nu udkommer på dansk, fik enorm betydning i sit hjemland

Det sendte chokbølgergennem den franske kulturelite, da Camille Kouchner ”La familia grande” udkom sidste år. Bogen har medført en MeToo-bølge i hjemlandet

I kølvandet på udgivelsen af "La familia grande" skete der flere ting på MeToo-fronten i Frankrig. En af disse var implementeringen af loven, der fastsatte den seksuelle lavalder til 15 år.
I kølvandet på udgivelsen af "La familia grande" skete der flere ting på MeToo-fronten i Frankrig. En af disse var implementeringen af loven, der fastsatte den seksuelle lavalder til 15 år. . Foto: Grif.

Det var historien om en priviligeret opvækst i den parisiske venstrefløjselite i 1980’erne. Og så var det historien om incest. I ”La familia grande” fortæller Camille Kouchner, hvordan hun som barn var vidne til, at hendes stedfar, Olivier Duhamel, Frankrigs førende forfatningsjurist, i 1980’erne forgreb sig på hendes tvillingebror to somre i træk.

Da bogen udkom i januar 2021, førte det øjeblikkeligt til stor debat i Frankrig, og efter blot halvanden måned var den solgt i mere end 170.000 eksemplarer. Nu er ”La familia grande” udkommet på dansk.

Kristeligt Dagblad skrev dengang om, hvordan bogen indledte en ny MeToo-bølge, da titusindvis af franskmænd under hashtagget MeToo-inceste delte deres incesthistorier på det sociale medie Twitter. Og om hvordan præsident Emmanuel Macron, efter at være blevet beskyldt for at overhøre debatten, meddelte, at man var på vej med nye tiltag, der skulle bekæmpe problemet.

Men hvad er sket siden?

I april dette år fastsatte franske lovgivere en seksuel lavalder på 15 år. En lignende lov var kun tre år forinden blevet afvist.

Spoler man tiden tilbage til 2017, hvor den første MeToo-bølge rullede over den vestlige verden, havde den dengang kun begrænset gennemslagskraft i Frankrig, og en række prominente franske kvinder, anført af skuespiller Catherine Deneuve og kunstkritiker Catherine Millet, fordømte i et åbent brev bevægelsen. På trods af at præsident Emmanuel Macrons tiltag endnu ikke er kommet, og desuden er blevet kritiseret for ikke at være ambitiøse nok, lader det til, at MeToo-bevægelsen siden begyndelsen af året er ved at finde sit fodfæste i Frankrig, hvor en række sager er åbnet efter udgivelsen af ”La familia grande”. Det skriver New York Times.

Den internationalt kendte kunstner og skulptør Claude Lévêque fik i januar fjernet sine værker fra et museum efter anklager om voldtægt af mindreårige. Voldtægtssager fra året forinden mod skuespiller Gérard Depardieu blev genåbnet. Filminstruktøren Dominique Boutonnat blev i februar efterforsket for en anklage om seksuelle overgreb på sin gudsøn. Coline Berry-Rojtman anklagede sin far, skuespilleren Richard Berry, for seksuelle overgreb. Georges Tron, en tidligere minister, blev i 2018 frifundet for voldtægt af en medarbejder, men i februar dette år dømt til fem års fængsel i en appelretskendelse, der ifølge dagbladet Le Monde afspejlede, at samfundets ”forståelse af samtykke utvivlsomt har ændret sig”.

I foråret blev Pierre Ménès, en af Frankrigs mest berømte tv-sportsjournalister, suspenderet på ubestemt tid af sin arbejdsgiver efter afsløringer af sexisme.

Olivier Duhamel indrømmede i foråret, at han havde forgrebet sig på sin teenage-stedsøn i 1980’erne. Men på grund af forældelsesgrænsen i den franske retsplejelov kunne han ikke stilles for retten. Han trådte efter udgivelsen af ”La familia grande” tilbage fra samtlige poster, blandt andet som underviser ved det prestigefyldte Sciences Po i Paris, hvor også direktøren gik af.

Institutionen har netop meddelt, at der til skoleåret 2021 er indført en række foranstaltninger, der har til formål at bekæmpe seksuelle overgreb.