Fredning af flådens gamle hovedkvarter udvides

Slots- og Kulturstyrelsen anerkender, at bygningerne på Nyholm i København er en enestående del af kulturarven. Men det udelukker ikke, at området bruges til plejehjem, boliger eller reklamekontorer

På Nyholm i København findes mange forskellige bygninger, der gennem skiftende perioder har lagt rum til værksteder, undervisning og opbevaring af materiel, som har beskyttet Danmark. Her er det udsigten fra Mastekranen på Nyholm.
På Nyholm i København findes mange forskellige bygninger, der gennem skiftende perioder har lagt rum til værksteder, undervisning og opbevaring af materiel, som har beskyttet Danmark. Her er det udsigten fra Mastekranen på Nyholm. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Nyholm er én stor historiebog med bygninger, der spænder over tre århundreder, som tilsammen både viser udviklingen inden for Danmarks forsvar og dansk teknologihistorie og søfart.

Sådan lyder en af Slots- og Kulturstyrelsens begrundelser for, at styrelsen netop har valgt at følge Det Særlige Bygningssyns anbefaling og udvide den eksisterende fredning af det gamle flådehovedkvarter Nyholm, som ligger på Holmen i København.

Med beslutningen lægges en række nye bygninger og områder omkring i forvejen fredede bygninger som Mastekranen til det areal, der ikke må rives ned. Selvom der er høringsparter, som har ønsket hele Nyholm fredet, er der imidlertid enkelte bygninger tilbage, som ikke er omfattet af fredningen, idet dette heller ikke var Det Særlige Bygningssyns anbefaling, forklarer enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen Merete Lind Mikkelsen:

”Det, vi siger, er, at området er sårbart for nybyggeri inden for fredningen, men om der slet ikke kan bygges nyt, kan vi ikke sige, før nogen kommer med et forslag. Hvis nogen kan tilføje noget, som ikke overdøver eller svækker de andre bygningers udtryk, må vi se på det.”

På Nyholm er mange forskellige bygninger, der gennem skiftende perioder har lagt rum til værksteder, undervisning og opbevaring af materiel, som har beskyttet Danmark. I Søminevæsenets bygninger og omgivelser er spor efter opbevaring og transport af miner og torpedoer. I Elefanten kan man se, hvor matroserne vaskede sig efter deres lange sejladser. Og i Søofficersskolen blev de danske søofficerer uddannet til forsvaret af landet. Det er ifølge Slots- og Kulturstyrelsen denne samlede forståelse af området og større fortælling om dansk flådehistorie, et nybyggeri ikke må forstyrre.

Men samtidig understreger enhedschefen, at bygningsfredningsloven ikke kan regulere, hvad der sker i husene, men kun hvilke fysiske ændringer der kan foretages. Der har for eksempel været overvejelser om at bruge Søofficersskolen til at indrette et plejehjem i, og sådanne overvejelser blokerer fredningen ikke nødvendigvis for, men bygningernes oprindelige struktur og idé skal fortsat kunne forstås.

”Områdets bygninger har jo altid fået nye funktioner. Hvis nogen kan tilføre historien et nyt lag, uden at det med ét skaber en helt anden stemning i området, er det en mulighed. Om en sådan ny funktion kunne være et plejehjem, er det for tidligt at sige ja eller nej til,” siger Merete Lind Mikkelsen.

Dermed er afgørelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen kun et skridt på vejen, en delvis sejr for de museumsfolk og kulturhistorisk interesserede, der ønsker hele området brugt til kulturelle formål som for eksempel et samlet flådemuseum. En af dem er Asser Amdisen, historiker og direktør for Skoleskibet Georg Stage, der ligger ved kaj på Nyholm.

”Jeg er naturligvis glad for fredningen, men man skal huske, at dette kun sikrer de fleste af bygningerne, ikke Nyholm som institution. Det vil stadig være muligt at indrette Mastekranen til reklamekontor,” siger Asser Amdisen.

Mens flere andre høringsparter har et flådemuseum øverst på ønskelisten, efterspørger Asser Amdisen, at Nyholm også skal kunne bruges af skoleskibe, som et sted hvor man bygger og klargør skibe, råber og larmer. Her ser han en oplagt konflikt, hvis et plejehjem bliver nær nabo.

”Nyholm er den ene chance, vi har for at bevare et sted, hvor man skaber ting og kan tillade sig at larme lidt. Det bliver jo ikke på Refshaleøen eller Lynetteholmen, hvor der skal være masser af boliger,” siger han.

Det er Forsvarsministeriet, som ejer Nyholm, og helt tilbage i 2018 besluttede et folketingsflertal i forligskredsen bag forsvarsforliget, at området skal sælges. Lige siden har der været arbejdet på en helhedsplan for dette område, hvor fredningsbeslutningen udgør en vigtig brik i det samlede puslespil, og hvor de næste skal lægges af Forsvarsministeriet, forsvarsordførerne i Folketinget og Københavns Kommune.

12 høringsparter har afgivet høringssvar i fredningssagen, og de fleste udtrykker tilfredshed med at få udvidet fredningen, hvilket dog ikke gælder det statslige ejendomsselskab Freja, hvis opgave det bliver at stå for salget, og som påpeger i sine bemærkninger, at jo større en del af området, der er fredet, jo sværere bliver det at finde en køber til det.