Prøv avisen

Freuds fortrængte kærestebreve frem i lyset

Sigmund Freuds (1856-1939) gamle kærestebreve bliver langt om længe udgivet. Foto: .

Psykoanalysens fader, Sigmund Freud (1856-1939), blev som bekendt berømt for at grave i andre menneskers sjæleliv. Men hans egne gamle kærestebreve har til gengæld været gemt væk bag lås og slå indtil begyndelsen af dette årtusind. Nu bliver brevene langt om længe udgivet i et monstrøst fembindsværk.

Som nyuddannet læge måtte Freud undvære sin forlovede, Martha Bernays, i fire år. I stedet skrev de dagligt til hinanden. Værket har været ventet længe. For forelskede mænds breve er altid både underholdende og afslørende læsning.

Og flere centrale værker i litteraturhistorien bygger ligefrem på dem for eksempel Goethes Den unge Werthers lidelser eller Kierkegaards Forførerens dagbog. Men at kunne læse selveste Freuds fortrængte kærestebreve virker særligt pirrende for mange Freud-fans. Og der er nok at tage fat på. For første bind alene fylder 645 sider, erfarer Süddeutsche Zeitung, der har læst brevene.

LÆS OGSÅ: I Sigmund Freuds univers

Brevkorrespondancen mellem Sigmund Freud og Martha Bernays strakte sig ifølge den tyske avis over 52 måneder fra juni 1882 til deres bryllup i september 1886. Hun var veninde med hans søster, men forlovelsen holdt de i begyndelsen hemmelig. For den unge Freud havde ikke råd til at blive gift med den 20-årige Martha, der i stedet blev flyttet til Hamburg af sin enkemor.

Ifølge Süddeutsche Zeitung afslører brevene ikke alene, hvordan Freud både var lykkeligt forelsket og i evig tvivl, ligesom en stor del af dynamikken i brevene handler om at skrive for og imod forholdet. Men også, hvordan hun beskrev ham som en tyran, der følte sig overlegen i forhold til hende. Det var i øvrigt hende selv, der året før sin død bestemte, at brevene først måtte offentliggøres i begyndelsen af dette årtusind.

ohrstrom@k.dk