Frontalangreb på juridisk kønsskifte

Birgit Bertung drager i felten mod tidens politiske korrekthed med Kierkegaard ved sin side

Frontalangreb på juridisk kønsskifte

Bagerst i ”Køn, krænkelser og konsekvens” har magister Birgit Bertung anført sine udgivelser. Den imponerende værkliste viser, at Søren Kierkegaard har været en livslang passion for forfatteren. Og at den 87-årige Birgit Bertung på ingen måde er nogen håndsky fortolker, fremgår af hendes nye bog, hvori hun leverer en effektivt illuminerende sammenstilling af citater fra Kristeligt Dagblad med Søren Kierkegaards forfatterskab. Bertung formår at holde gejsten oppe og galden flydende i denne bog, hvor hun vender sig frontalt mod juridisk kønsskifte.

Læseren vil måske indvende, at den problemstilling ikke var aktuel på Kierkegaards tid, men filosoffen var jo på mange måder forud for sin tid, og hans tanker er derfor replikker direkte ind i nutiden. Som indledning har Bertung sat et citat af Kierkegaard, hvori følgende gøres vitterligt: ”En filosof kan dø for sin konsekvens, men kan ikke være inkonsekvent.”

Grundlæggende er Bertungs påstand nemlig den, at en løgn ikke kan blive til en sandhed på efterbevilling, eller som forfatteren selv udtrykker det: ”Uanset hvor venlig og tolerant man gerne vil være, vil juridisk kønsskifte være usandhed. Naturen ændrer sig ikke af menneskers tolerance.”

I redelighedens navn må man ifølge Bertung protestere mod loven om juridisk kønsskifte, da den tillader en mand at betegne sig som en kvinde og omvendt, selvom kroppen er som tilforn.

Loven om juridisk kønsskifte har tilsyneladende mest opbakning på venstrefløjen, som forfatteren i øvrigt åler på bogens sidste sider, hvor hun stiller sig helt uforstående over for dens ukritiske indstilling til islam. For selvom kirkens folk igennem århundrederne også har brugt sværdet, så har de i deres voldsudøvelse aldrig kunnet støtte sig til den tekst, kristendommen bygger på. Det Nye Testamente rummer et kærlighedsbudskab, hvad man ikke kan sige om Koranen, der ”er voldelig i hele sin hævn-tankegang”.

Birgit Bertung er en herlig bramfri skribent, der aldrig forsømmer nogen lejlighed til at tage luften ud af tidens oppustede illusioner og gerne pirrer læseren til at tage stilling. Under læsningen føler man det næsten, som sad man lige over for forfatteren. Men det gør man jo ikke. Der er tale om en bog. Og som bog betragtet er der lidt for mange gentagelser og fejl på de godt 100 sider. Liberal Alliances Henrik Dahl bliver kaldt Henrik Jensen, Joachim B. Olsen får tillagt initialerne L.A. Olsen, ligesom forfatteren Thomasine Gyllembourgs navn staves forkert. Den mangelfulde korrektur bliver særlig problematisk på side 82, hvor læseren selv må gætte sig til, hvornår citatet af Karen M. Larsen slutter, og Bertung selv indleder sin kommentar.