Prøv avisen
Interview

Frygten for den himmelske høvding prægede den tidlige kristendom

Keld Zeruneith deler interessen for den angelsaksiske digtning med sin kone, Suzanne Brøgger, som også har gendigtet elegierne ”Vandreren” og ”Søfareren” i Keld Zeruneiths seneste værk, ”De sidste tider”. – Foto: Leif Tuxen

Skyld, skam og dommedagsforventning farvede overgangen til kristendommen i de angelsaksiske digte, som også kan læses som et mentalt billede af kristningen af Norden. Det mener litteraturforskeren Keld Zeruneith, som er aktuel med bogen ”De sidste tider”

Kristendommen nærmede sig Danmark via de angelsaksiske missionærer, der omvendte vores sydlige naboer, inden historien om en himmelsk høvding, der var stærkere end alle dem på Jorden, også nåede til Norden.

Sådan blev kristendommen her i Norden formentlig også forklaret med hedenske billeder fra den angelsaksiske digtning, fortæller litteraturforskeren Keld Zeruneith, der har skrevet bogen ”De sidste tider” om den angelsaksiske overgang fra hedenskab til kristendom, der kan ses gennem de angelsaksiske digte fra 600-tallet op mod årtusindskiftet.