Gåder i de slovenske gyder

Kristeligt Dagblads udlandsredaktør, Henrik Brun, debuterer som krimiforfatter med "Den danske lokkedue". Romanen leverer den kulørte vare med hensyn til global spænding og lokal sex -- og er velegnet, hvis du er træt af den skandinaviske livsstilskrimi

"Den danske lokkedue" handler om et mord begået i Slovenien, der hvor vest og øst mødes i et tilsyneladende sammensvejset EU-Europa, der alligevel er lige så broget og forskelligt som nat og dag, spaghetti og shawarma. --
"Den danske lokkedue" handler om et mord begået i Slovenien, der hvor vest og øst mødes i et tilsyneladende sammensvejset EU-Europa, der alligevel er lige så broget og forskelligt som nat og dag, spaghetti og shawarma. --. Foto: .

Den både fandenivoldske og voldelige udenrigskorres- pondent Ketil Brandt sidder i natekspressen til München og omegn. Samtidig eller snarere lidt før på siderne bliver hans gamle ven, truckeren Michael Jensen, kynisk og bestialsk livkvideret nede i selvsamme Balkan, hvor Ketil skal til bryllup.

Just i Slovenien, der hvor vest og øst mødes i et tilsyneladende sammensvejset EU-Europa, der alligevel er lige så broget og forskelligt som nat og dag, spaghetti og shawarma.

LÆS OGSÅ: Efter krimibølgen venter eventyret

Men den enfoldige journalist, dog ikke mere naiv, end det gør noget, bliver gedulgt den danske lokkedue, nøglen til det rend af intriger, der rimer på menneskesmugling og trafficking, korruption og svindel fra kælder til loft i den senmoderne verden.

Heldigvis støder vor heroiske antihelt ind i en smart, sexet og "streetwise" slovensk journalist, Ines, med kloge ben i næsen og ditto smukke under bæltestedet. Der er sålunde heftige amoriner på lagen og i luften, samt hektisk action overalt.

Henrik Bruns debut som krimiforfatter med "Den danske lokkedue" skal sammenlignes med Jan Stages fra gamle dage og Jørn Henrik Jensens Kazanski-CIA-thrillers fra lidt siden. Altså, vi taler om en "tough" og tung verden uden for bløde Danmark, hvor flødemænd i nervøst fløjl og økologisk bomuld henter børn i børnehave og hjem til selvbevidste koner, som læser skandinaviske livsstilskrimier skrevet af Liza Marklund og Camilla Läckberg.

Og sproget er derefter. Det går stærkt og sensationelt derudaf. Sprøde metaforer er en by i Rusland, dialog og stil er noget hurtigt på skinner i en stakåndet syntaks, hvor ting og sager stilløst, men journalistisk skildres koncist og konkret som en skarpladt kalasjnikov. Her er fart og tempo på hver en side, faren lurer overalt med fatale møder og farlige kys.

Men alle disse smarte og underholdende hurtigheder kan dog ikke skjule, at sagen på små 600 sider er alt for lang og alt for turneret med reportagens hang til at informere om dette og hint netop nu og for lidt siden. Der burde hensynsløst være skudt nogle darlings undervejs i det lange forløb.

Men igen, der er nok af en masse, af skud, spænding og sex fra drengerøvens øverste skuffe. Hermed advaret og anbefalet, og fortsættelse følger med hensyn til Ketil, kærlighed og sort kildevand.

kultur@k.dk

Henrik Brun: Den danske lokkedue. 594 sider. 299 kroner.Turbine. Udkommer i dag.

Bo Tao Michaëlis er forfatter, lektor og anmelder på dagbladet Politiken.

Læs interview med Henrik Brun i Kristeligt Dagblad i morgen.