Fra Tolstoj til Rifbjerg: Gå på opdagelse i 10 litterære værker om påske

Påsken har været et yndet motiv i litteraturen gennem tiden. Kristeligt Dagblad har her samlet 10 skønlitterære værker, der er oplagte at kaste sig over i påsken

Klaus Rifbjerg, Lev Tolstoj og H.C. Andersen er blandt de forfattere, der har brugt påsken som motiv i deres værker.
Klaus Rifbjerg, Lev Tolstoj og H.C. Andersen er blandt de forfattere, der har brugt påsken som motiv i deres værker. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

1. William Shakespeare (1564-1616): ”Richard II”

I skuespillet ”Richard II” sammenligner kongen sig selv med Jesus og det bedrag, der leder til hans korsfæstelse langfredag.

2. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832): ”Faust”

I skuespillet ønsker den aldrende Faust at tage sit eget liv, men lyden af kirkeklokker og englekor og fejringen af påsken forhindrer ham i sidste sekund fra at tømme giftbægeret. Under en spadseretur påskedag møder Faust Mefistofeles, der viser sig at være Djævelens sendebud.

3. Jane Austen (1775-1817): ”Stolthed og fordom”

I romanen ”Stolthed og fordom” bruger Jane Austen påsken til at markere romanens vendepunkt. Påsken er anledningen til Elizabeths besøg i Kent, og det er i påsken, at Darcy uventet frier Elizabeth.

4. H.C. Andersen (1805-1875): ”Paaskesang”

I digtet ”Påskesang” beskriver H.C. Andersen korsfæstelsen gennem Jesus som jegperson. Et vers lyder: ”Da paa Korsets Træ jeg hængte, Naglet gjennem Beben og Hænder, Led en Qval, ei Verden kjender, Vilde jeg jo døe for Dig! Vee! Mon Du vel tænker paa mig!”.

5. Lev Tolstoj (1828-1910): ”Opstandelse”

Foruden titlen, der refererer til opstandelsen påskedag, beskrives den russisk-ortodokse påske i et kapitel i Tolstojs roman, da Nekhlyudov er med under kirkens påskefejring, hvor der danses, synges påskesalmer, og ordene ”Kristus er opstanden” lyder.

6. Martin A. Hansen (1909-1955): ”Paaskeklokken”

Handlingen i novellen ”Paaskeklokken” fra novellesamlingen ”Tornebusken” udspiller sig i en lille landsby påskemorgen, hvor kirklokkerne, der kimer påsken ind, høres i hele byen. Martin A. Hansen beskriver kirkeklokkernes effekt på de enkelte personer i landsbyen, og han beskriver Jesu opstandelse.

7. C.S. Lewis (1898-1963): ”Narnia”

Den noble løve Aslan i eventyrfortællingen ”Narnia” er en litterær fortolkning af kristusfiguren. C.S. Lewis har i et brev, skrevet til sin ven Arthur Greeves i 1931, fortalt, at han gennem figuren Aslan genfortæller inkarnationen, korsfæstelsen og opstandelsen.

8. T.S. Eliot (1888-1965): ”East Cooker”

Digtet ”East Coker” er nummer to i T.S. Eliots samling ”Fire kvartetter”, og påsken er temaet. Der henvises til langfredag og korsfæstelsen af Jesus, og digtet blev udgivet i påskeudgaven af New English Weekly i 1940.

9. Richard Yates (1926-1992): ”Easter Parade”

I romanen ”Easter Parade” bruges påsken som en begivenhed, der bliver skelsættende for de to søstre Sarah og Emily. Den ene deltager i den store påskeparade i New York, den anden ser på, men for dem begge bliver påsken det sidste moment af uskyld.

10. Klaus Rifbjerg (1931-2015): ”Amagerdigte”

Klaus Rifbjergs digtsamling indeholder fem påskedigte, ”Palmesøndag”, ”Skærtorsdag”, ”Langfredag”, ”Påske” og ”Anden påskedag”. De fem tekster skildrer hverdagsagtige scener, men som udspiller sig i påsken. I ”Langfredag” er det et besøg på kirkegården med blomster, og i ”Påske” skiftes der tandrør på en knallert.