Gågaden har været midtpunkt for et halvt århundredes byliv. Nu er den kommet på museum

Historien om de danske gågader rækker 60 år tilbage i tiden. I dag trues de livlige bymidter af storcentre og megabutikker uden for byernes centrum, men det er endnu alt for tidligt at skrive gågadernes nekrolog

Gågaden blev opfundet i de nordiske lande i 1960'erne, samtidig med at biltrafikken til byerne eksploderede. Her ses menneskemylder på Strøget i København, der i 1964 lige var blevet til gågade.
Gågaden blev opfundet i de nordiske lande i 1960'erne, samtidig med at biltrafikken til byerne eksploderede. Her ses menneskemylder på Strøget i København, der i 1964 lige var blevet til gågade. Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix.

Da Danmark fik sine første gågader, var der mange, der var i tvivl, om det var en velsignelse eller forbandelse. For eksempel indehaveren af en radio- og fjernsynsforretningen i gaden Houmeden i Randers, der håbede på flere kunder, men var bange for, at de ikke ville købe et fjernsyn, hvis de ikke kunne parkere bilen lige udenfor.

Det er måske ikke så mange mennesker uden for Randers og nærmeste omegn, der har et forhold til den centrale gade i byen, der hedder Houmeden. Men da gaden i 1962 som et forsøg og den 26. juni året efter permanent blev gjort til fodgængergade uden adgang for biler, var et fænomen født, som snart skulle brede sig over hele landet og præge store og mellemstore danske byers handelsliv i et halvt århundrede.