Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Gamle gravsten bliver til kunst i byen

Kunstneren Astrid Gjesing har tidligere udstillet 'Jorden bærer dit aftryk' som neon-digt i Århus. - Foto: ERIK JEPSEN

Fredag åbner en udstilling, hvor syv gamle gravsten er blevet til kunst - med tekster på blandt andet kinesisk og arabisk

Mellem brosten og grus ligger pludselig en gammel gravsten nede i fortovet ved Brorsons Kirke på Nørrebro i København.

På stenen står 'Jorden bærer dit aftryk' på dansk og arabisk.

Stenen er sammen med seks andre gamle gravsten lagt ned i gaderne flere steder i København som del af et kunstprojekt, der lanceres fredag.

De gamle gravsten er genbrugt fra Bispebjerg og Garnison kirkegårde, og teksten er sandblæst på syv sprog på stenene - udover arabisk er det engelsk, kinesisk, fransk, spansk, urdu og dansk.

- Uanset om du vil det eller ej, så bærer jorden dit aftryk. At tage dette vilkår på sig og blive ansvarlig. Kultur er bevægelse, ikke stilstand. Installationen har karakter af dialog mellem stedet og nutid, og mellem forskellige, nutidige mennesker indbyrdes - det multikulturelle samfund. Skærings-/fællespunktet er kirkegården, der forener nutid og fortiden gennem døden. Døen - et memento mori, skriver kunstneren Astrid Gjesing om sit projekt.

Ved Assistens Kirkegård ligger en gravsten med fransk tekst. Mange af navnene på de gamle gravsten inde på kirkegården er franske, tyske eller italienske - men ikke danske. Her hænger også et skilt med teksten 'Jorden bærer dit aftryk' i rød neon ud mod Nørrebrogade. Næste år fejrer Assistens Kirkegård sit 250 jubilæum.