Prøv avisen
Film

Gensyn med Ole Lund Kirkegaard

4 stjerner
Mange af Ole Lund Kirkegaards børnebøger er filmatiseret, både som spillefilm og som animationsfilm.

Filmens styrke er, at den viser, at drømme kan realiseres

Mange forældre har med deres børn moret sig kosteligt over børnebogstitler som ”Orla Frøsnapper”, ”Hodja fra Pjort” og ”Gummi-Tarzan”. Bøgerne er skrevet i slutningen af 1960'erne af Ole Lund Kirkegaard, der døde alt for tidligt i 1979. Nu er hans bog ”Albert” blevet filmatiseret, og den kan anbefales, for vi er i et rigtigt Ole Lund Kirkegaard-univers, hvor verden er fuld af spilopper, raske, frejdige drenge og godmodige røvere.

Filmen begynder i højt tempo med Alberts fødsel. Den søvnige by Kalleby vækkes af højt skrig. Alle tror, at nu slagtes der en stor gris, men det er såmænd Alberts far, der i begejstring holder den nyfødte op over hovedet stående på husets balkon. Han råber sin glæde ud over tagene, en glæde, han aldrig holder op med at have. Sådan er gode forældre.

Albert bliver født med sine karakteristiske briller, og han kan allerede snakke, siger den stolte far. Og så kan han lave skæg og ballade, så den fredelige by straks kommer på den anden ende.

Albert vokser op og bliver bedste ven med Egon. Albert vil være ballonskipper som Leopoldus, og Egon vil være sørøver. Det er ikke let at blive enige om, hvilken klub de så skal lave. Enige er de dog om to ting.

Den ene er, at piger skal ikke være med. De hader piger og mener, at de bør fanges og holdes indespærret i kælderen. Kysse dem, bvadr! Den anden ting er, at den store teenagedreng, Palle, er en trussel. Han tyranniserer de små. ”Hvorfor skal der altid være store fjolser, der gør livet surt for de små?”, spørger Albert.

Ja, det kan man jo forresten undre sig over hele livet igennem. Den store dreng truer dem med ”Palle-bank”, hvis de ikke opfører sig ordentligt, hvad de selvfølgelig ikke gør. Det er altsammen ganske fornøjeligt.

En dag vil Albert ud på det store eventyr, og han får Egon med. De møder den sleske røver Rapello og hans to dummernikker til medhjælpere, Gnalle og Tubbe. De to drenge trues til at være med i et diamantrøveri på Hjallevad Marked, hvor de også møder sigøjnerpigen Jumilla og hendes spådomsbedstemor og ikke mindst hendes ballonskipperbedstefar, der viser sig at være Leopoldus.

Selvfølgelig går diamantkuppet, som det skal, og Albert og Egons drømme går i opfyldelse. Det sidste er filmens styrke. Drømme kan realiseres selv i en verden, hvor der loves ”Palle-bank”.