Geografen, der beskrev antikkens tabte paradis

Engang i det andet århundrede nedskrev en dannet mand ved navn Pausanias et kæmpe værk om det land og den tid, han anså for al civilisations højdepunkt. Nu er det enestående værk for første gang oversat fra oldgræsk til dansk

Apollontemplet i Delfi i Grækenland blev i det andet århundrede beskrevet af geografen Pausanias, som samtidig videregav beretningerne om de fire templer, der forud havde ligget på stedet.
Apollontemplet i Delfi i Grækenland blev i det andet århundrede beskrevet af geografen Pausanias, som samtidig videregav beretningerne om de fire templer, der forud havde ligget på stedet. . Foto: Robert Harding/Masterfile/Ritzau Scanpix.

I det antikke Grækenland havde byen Delfi ved bjerget Parnassos en særlig betydning. Byen husede det berømte orakel, Pythia, som videregav svar fra guden Apollon, og på stedet var der fra fjerne tider en helligdom til hans ære. Det første Apollontempel byggede man af laurbærtræ, det andet af bivoks og fjer, det tredje af bronze, det fjerde af marmor, og det femte var bygget op af korintiske stensøjler, der endnu står som ruiner på stedet.

Engang i det andet århundrede efter Kristi fødsel kom sandsynligvis en dannet græker på besøg ved Apollontemplet i Delfi for at indsamle viden til sit livsværk. Et skrift i 10 bøger, som systematisk gennemgik det antikke Grækenlands geografi og kulturhistorie minutiøst fra by til by, fra tempel til tempel.