Prøv avisen

Glæden ved at holde Holberg i hånden

Førsteudgaven af Ludvig Holbergs ”Den Danske Skue-Plads Deelt udi 7 Tomer” er en af skattene i Carsten Seegers bogsamling. Foto: P.E. Rath Holm

Den bornholmske bogsamler Carsten Seeger gik til sine første bog-auktioner i gymnasiet. Siden har forkærligheden for smukke bøger fulgt ham

For enden af en ujævn markvej uden for Østermarie på Bornholm bor en mand med huset fyldt med bøger og skæve idéer. Den pensionerede lærer Carsten Seeger er blandt andet ophavsmand til KulturBornholm, som han stiftede inspireret af oplevelsescentret ”NaturBornholm” i Aakirkeby for at sætte fokus på øens kulturliv. Siden har foreningen uddelt et virvar af skæve priser til kunstnere med bornholmsk tilknytning, ligesom den har sat ramasjang i Østermarie ved at opstille vejskilte med navne på nulevende kulturpersonligheder.

Således kan man for eksempel krydse Ghita Nørbys Runddel eller gå ned ad Prinsgemalens Jagtvej, ligesom Carsten Seeger på et tidspunkt benyttede byens mange lukkede butikker som udstillingsvinduer for lokale kunstnere. Og på hans 70 års fødselsdag den 12. juni udsender en række taknemmelige kreative kammerater med Kristeligt Dagblads klummeskribent Jacob Ludvigsen i spidsen ligefrem et festskrift for Carsten Seeger med titlen ”Østers, Marie og mig”.

Den bog kommer ikke til at stå alene i hjemmet i Østermarie. For Carsten Seeger er også en dedikeret bogsamler. Og han har samlet på bøger, siden han var barn.

”Min far var typograf og min onkel var bogtrykker, så interessen for bøger lå i blodet. Men det blev et vendepunkt, da vi i første mellem fik besøg af Holberg-skuespilleren Elith Foss. Jeg var simpelthen flad af grin over den blændende og urkomiske forestilling. Sådan fik jeg lyst til at samle på Holberg-bøger, og jeg opdagede hurtigt, hvordan man altid støder på mindst en vittighed pr. side, når man læser Holbergs komedier,” siger Carsten Seeger, der også tidligt blev optaget af de smukke indbundne bøger, der appellerede til hans sanselighed:

”Allerede i gymnasiet gik jeg til mine første auktioner for at købe bøger. Sådan fik jeg også fat i min første førsteudgave af Holberg. Det var et værk med pseudonymet Hans Mikkelsen på titelbladet. Siden har jeg erhvervet mig flere andre. Jeg har dog aldrig haft råd til nogen førsteudgaver af hans komedier. Men alene boghåndværket fra dengang er fascinerende.”

Holberg må faktisk også have været en af de første selvudgivere. For efter at han havde fået trykt sine bøger, solgte han dem direkte fra sin professorbolig på Købmagergade. Han havde nemlig ikke kun sans for komik, men også for økonomi, fortæller den begejstrede bogsamler:

”I nogle af Holbergs bevarede breve skriver han, hvordan han netop havde solgt folk 'Latter for halvtredie Mark'. Og det er da sjovt at tænke på, at man ejer en bog, som han sandsynligvis har haft i hånden,” siger han og fortsætter:

”Men de fleste bøger købte jeg allerede dengang billigt i antikvariater. Det blev en sport for mig. Og det viste sig, at jeg havde sans for det. Det lykkedes mig for eksempel allerede som studerende at købe en bog på den ene side af Fiolstræde og sælge den i et af antikvariaterne på den anden side af strædet. Og jeg har også engang fundet en førsteudgave af Holbergs 'Peder Paars' til 50 kroner i en bogkasse foran et antikvariat.”

På samme måde forstod han at undgå færgen til Bornholm, da han gjorde tjeneste i civilforsvaret på klippeøen, mens han endnu boede i København. For dér gjorde han det til en vane at købe spændende antikvariske bøger hos en boghandler i Rønne og sælge dem dyrere i København. Sådan blev der råd til flybilletter, forklarer han grinende. Men i tidens løb har han også beholdt en del bøger selv. Og det præger bog-reolerne, der også er blevet fyldt løbende op, siden han flyttede ind på gården sammen med sin kone i 1972. Han kalder selv sin store bogsamling for et resultat af ”planløs begejstring for bøger”. Men visse forfatterskaber har alligevel er særlig plads i hans boghjerte og derfor også hans reoler. Ud over Holberg har han en særlig forkærlighed for ordbøger, gamle koge-bøger og bogbindermesterværker af Axel Knudsen, Anker Kyster, Jakob Baden og August Sandgren, ligesom han elsker gode bøger med forfatterhilsner - især af nobelprisvindere i litteratur. Men også af forfattere, han selv har truffet.

”Ikke alle værdsætter en god forfatterhilsens værdi. Engang besøgte jeg Benny Andersen, som gav mig en signeret bog. Det blev jeg så stolt af, at jeg for sjov gik ind til en boghandel på vej til stationen og sagde, at jeg gerne ville have den byttet. 'Det kan du desværre ikke. Der er jo skrevet i den',” sagde ekspedienten bare.”