God besked om den unge Grundtvig

BIOGRAFI: Veldokumenteret materialesamling og en velfortalt historie for alle, der interesserer sig for Grundtvigs liv

Bjarne Nielsen Brovst skriver sig sindigt gennem Grundtvigs historie. Det nu foreliggende bind tre handler om de første år i København, studietiden og de allerførste litterære forsøg. Brovst kalder bogen "Den unge Grundtvigs lidelser" og trækker dermed en parallel til den unge Werthers ditto.

Men Grundtvig er unægtelig en kraftigere natur end Goethes spleen-besatte person. Vel svinger han da humørmæssigt, og vel døjer han med både kærlighed og kønsdrift, som han selv benævner det, men den krise, som bogen også handler om, er – som veldokumenteret af Brovst – først og fremmest forårsaget af dødsfald i Grundtvigs nærmeste familie. Han mister to brødre på Slavekysten i Afrika – den ene endda under så besynderlige omstændigheder, at Brovst sandsynliggør, at der er tale om et justitsmord.

Fremstillingen er langtfra letflydende, men det lærer læseren faktisk at sætte pris på, for Brovst har undervejs meget på hjerte. Han har været dybt i arkiverne og tidens dagbøger og erindringer, og han ikke blot refererer. Han citerer også udførligt. Og når Grundtvig deltager i slaget på Rheden, får vi udførlig besked om hele situationen. Kronprinsens dagbøger citeres, og Oehlenschlägers.

Men det er i grunden spændende, for på den måde får Brovst virkelig Grundtvig indfældet i tiden. Og man noterer i forbifarten den præcise iagttagelse: Oehlenschläger var altid lige et hestehoved foran Grundtvig. Han debuterede først, og han var først til at opdage den nordiske mytologi.

Vi er nede i detaljerne, når vi dykker ned den unge Grundtvigs regnskaber. Og vi føler hans læsning af Suhms Danmarkshistorie, der sætter ham i gang med at digte selv. Vi følger ham som skuespilforfatter og forstår udmærket, hvorfor teatret måtte betragte dem som uspillelige. For Brovst citerer og gengiver – men med god pædagogisk vinkel på stoffet så vi kan se, hvordan han også hele tiden digter om sig selv. Vi nærlæser både dagbog og digteriske udkast med forelskelsen i Bodil Marie Blicher in mente. Og forstår, at han valgte lillesøsteren Lise som erstatning. Det måtte de begge døje med.

Og da det drejer sig om broderen Niels, der døde under en mystisk retssag på Slavekysten i Afrika i 1803, trækker Brovst linjen hele vejen op gennem Grundtvigs familieforhold til den yngste søn Frederik, der cirka 100 år senere har fat i sagens sammenhæng, men bliver ignoreret af såvel frøken Rønnov og Holger Begtrup. Det er Brovsts store fortjeneste, at få den sag opklaret!

Så der er både tale om en veldokumenteret materialesamling og en velfortalt historie, som kan anbefales alle der interesserer sig for Grundtvigs liv.

Bjarne Nielsen Brovst: Den unge Grundtvigs lidelser. 231 sider. 198 kroner. Poul Kristensens Forlag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk