God litteratur er litteratur, der virker

Pippi og Emil fra Lønneberg var barndommens litterære helte for Lars Frost. Hans nye roman, Kongskilde NS 5100, udkom i går

Jack Kerouacs ”Vejene” er den ultimative teenagefortælling, mener Lars Frost. –
Jack Kerouacs ”Vejene” er den ultimative teenagefortælling, mener Lars Frost. –. Foto: Jacob Nielsen.

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Jeg blev lykkeligt overrasket over Hassan Preislers Brun mands byrde. Når man prøver at tænke på sig selv som rigtig forfatter, er det irriterende, når sådan et menneske, der tilsyneladende kan alt, pludselig også vil være forfatter. Og endnu mere provokerende er det, når dette menneske så viser sig at være en sublim forfatter.

Du har skrevet romaner, der forholder sig til samfundet. Hvilke andre bøger på det område vil du anbefale?

Det er et svært spørgsmål, for jeg tror ikke, der findes bøger, der taler til alle mennesker. Vi må hver især finde de bøger, der siger os noget. Men lige nu læser jeg en hel del Thomas Bernhard, den bitre østrigske forfatter, så min anbefaling bliver derfor alt, hvad Thomas Bernhard har skrevet. Han er så rasende og insisterende, og så har han et helt fantastisk sprog. Handler hans bøger om samfundet? Hvad handler ikke om samfundet?

Hvilken bog læste du som den første i dit liv?

Det er svært at sætte nålen i én bestemt bog. Men jeg husker, at min mormor læste Det lille hus på prærien højt for mig, engang jeg lå syg med feber. Og jeg har en svag erindring om en billedbog om nogle bjørne eller trolde? Og selvfølgelig Halfdan Rasmussens ABC.

Hvilke litterære helte havde du som barn?

Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg. De var vilde, havde frihedslængsel og store drømme. Men samtidig var der den her mørke plet hos Pippi Langstrømpe, som altid savnede sin far. Og hos Emil, der altid lavede ballade.

LÆS OGSÅ: En god roman gør os bedre til at forstå andre

Hvilke bøger har betydet mest for dig indtil nu?

Jeg tror, der er tre, måske fire bøger, hvis jeg skal springe barndommen over: Pär Lagerkvists Barabbas, Thomas Manns Trolddomsbjerget, Kafkas Fortællinger og Jack Kerouacs On the Road, der jo er den ultimative teenagefortælling. Han skrev om den måde, livet skulle leves på.

Hvilke bøger vil man blive overrasket over at finde på dine bogreoler?

Jeg har mange sære bøger. Jeg bruger dem nogle gange, når jeg skal skrive. Gamle rejseguides giver et godt tidsbillede af forskellige steder i verden. Her har jeg en fra 1950ernes New York. Og førstehjælpsbøger er gode, hvis man skal skrive om underlige sygdomme. For eksempel har jeg Før lægen kommer fra 1957 af Axel Liebmann. Jeg har også Lademanns Fugleatlas, Augustins Bekendelser, som er verdenshistoriens første selvbiografi, og Den hollandske katekismus.

Hvilken bog har skuffet dig mest og hvorfor?

Ordbøger er altid en skuffelse.

Hvilken forfatter, død eller levende, vil du helst møde, og hvad vil du spørge hende/ham om?

Jeg ville gerne møde Lars Frost og spørge ham: Hvad har du gang i?

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Der ligger 10-20 bøger på natbordet og frister. Men jeg glæder mig nok mest til at læse Claus Bech-Nielsens Mine møder med de danske forfattere og Lone Aburas Politisk roman. De er begge udkommet for nylig, og jeg plejer at kunne lide deres bøger.

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

Der er mange bøger, jeg gerne ville have læst tidligere i livet. Alle verdensreligionernes hellige skrifter eksempelvis. Men det kan jeg vel nå endnu. Jeg tænker, at der må være noget ved dem. De har inspireret til mange menneskers tanker om det gode liv, og de mennesker vil jeg gerne prøve at forstå.

Hvad er den bedste definition på god litteratur?

God litteratur er litteratur, der virker. Virker hvordan? Det ved jeg ikke. Men det ved man, når det virker.

I bogligt talt stiller Kristeligt Dagblad hver uge de samme spørgsmål til en aktuel forfatter.