Gode bøger kan overgå virkeligheden

Forfatteren Sarah Engell holder af antihelte og bøger om fisk. Selv er hun lige nu aktuel med ungdomsromanen 21 måder at dø, som er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris

Sarah Engell har altid godt kunnet lide antihelte i bøger. –
Sarah Engell har altid godt kunnet lide antihelte i bøger. –. Foto: Charlotte Trippetti.

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Ester Roxbergs Antiloper. Bogen er første bind i forlaget Carlsens nye Sonar- serie, som 21 måder at dø også er med i. Det er en rørende og velskrevet ungdomsbog, der ligesom min egen handler om et ungt menneske, der har det så svært, at døden synes at være eneste udvej.

Du er kendt for dine ungdomsbøger. Hvilken forfatter i den genre har inspireret dig mest og hvorfor?

Jeg synes, der sker rigtig meget spændende inden for dansk ungdomslitteratur for tiden. Den litterære kvalitet er høj, og der tages fat på mange spændende, svære og tabubelagte emner. Jeg kunne nævne mange dygtige ungdomsforfattere, som har både inspireret og forført mig med deres bøger. Kim Fupz Aakeson, blandt andre, er en stor inspiration, fordi han formår at blande humor og alvor på en gribende måde, så selv de tungeste emner bliver håndterlige, men også fordi han altid skriver med stor respekt for sine læsere og hverken forfalder til moralprædiken eller banalt sprog. Hvis jeg må nævne én mere, skal det være Ronnie Andersen, som efter min mening er en de mest spændende nye stemmer inden for ungdomslitteratur i dag.

LÆS OGSÅ: Genopdaget roman hyldes som overset mesterværk

Hvilken bog læste du som den første i dit liv?

Jeg læste utrolig mange Anders And-blade som barn. Og fagbøger om rummet, planeterne og den slags. Den første rigtige roman, jeg husker at have læst, er Klaus Lynggaards Martin og Victoria. Som de fleste andre unge i min generation blev jeg fuldstændig blæst omkuld af fortællingen om den store kærlighed og følte mig omtrent lige så forelsket som de to hovedpersoner. Dén læseoplevelse sidder stadig i mig.

Hvilke litterære helte havde du som barn?

Jeg har altid godt kunnet lide antiheltene; de hovedpersoner, som har det svært og ligesom snubler rundt i deres eget liv såsom Viktor fra Kærlighed ved første hik og Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan der begge var nogle af mine yndlingsbøger som barn. Derudover holdt jeg meget af de fandenivoldske og ukorrekte hovedpersoner, som levede efter deres egne regler og uden for de voksnes synsfelt, for eksempel Bjarne Reuters Bertram fra bøgerne Ridder af skraldespanden og Kidnapning. Reuter og Kirkegaard og deres hovedpersoner var noget af det, som i sin tid fik mig til selv at begynde at skrive.

Hvilke bøger har betydet mest for dig indtil nu?

Min yndlingsbog er Spillelærerinden af Elfriede Jelinik. Bogen er et rent orgie af sætninger, der rammer lige i solar plexus. At læse hende giver mig på samme tid skrivelyst og præstationsangst, fordi hun skriver så suverænt. Også Haruki Murakamis bøger har betydet meget for mig. Han skriver med en langsommelighed og omhyggelighed, som fører mig dybt ind i hans magiske universer, hvor virkelighed og fiktion væves sammen på dragende vis.

Hvilke bøger vil man blive overrasket over at finde på dine bogreoler?

Medmindre man har set mig rende rundt på Amager Strand iført dykkerbriller og snorkel, vil man måske blive overrasket over alle mine bøger om fisk. Jeg har altid været fascineret af livet under havet og har brugt meget tid på at snorkle og dykke.

Hvilken bog har skuffet dig mest og hvorfor?

Som den måske eneste i Danmark blev jeg utrolig skuffet over Jonas Jonassons Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt. Jeg havde glædet mig meget til at læse den og ligge flad af grin, som både mine venner og anmelderne tilsyneladende gjorde. Bogens idé er skøn, og hatten af for Jonassons historiekundskaber, og jo, der er mange underfundige og originale scener og formuleringer, men i længden fik det høje og springende fortælletempo mig til at miste interessen for både historien og karaktererne, og jeg havde det lidt, som om jeg så Tom & Jerry.

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Jeg har en lang, lang liste, og det er et evigt dilemma at skulle vælge, men jeg glæder mig rigtig meget til at læse Døden kører Audi af Kristian Bang Foss og Dig og mig ved daggry af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved. Derudover ser jeg frem til, at Ronnie Andersens næste bog udkommer til marts.

Hvad er den bedste definition på god litteratur?

Jeg tror på, at god litteratur i høj grad er noget, der sker mellem læseren og bogen, og at den konkrete læseoplevelse afhænger af, hvor man selv er i livet. Det er for mig noget af det fascinerende ved fiktion: at det er bevægeligt, og at man selv er med til at skabe historien, mens man læser. Personligt bliver jeg som oftest forført af sproget, men skal jeg for alvor forelske mig i en bog, skal både form og indhold fungere. Når det sker, og når bogen rammer mig på det helt rigtige tidspunkt i livet, kan oplevelsen af god litteratur på mange måder overgå virkeligheden selv.