Her er en række gode tilbud fra kulturens verden i en coronatid

Her får du en række kulturelle tilbud, som kan benyttes hjemmefra

Tomme teatersale, tomme biografer og tomme museer. Vi må alle sammen blive hjemme, og derfor har Kristeligt Dagblad samlet en række kulturtilbud, man kan benytte hjemmefra. Arkivfoto.
Tomme teatersale, tomme biografer og tomme museer. Vi må alle sammen blive hjemme, og derfor har Kristeligt Dagblad samlet en række kulturtilbud, man kan benytte hjemmefra. Arkivfoto. Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix.

Klassiske koncertoplevelser

Under overskriften ”Virtuel CoCo” arrangerer Concerto Copenhagen hjemmekoncerter, hvor dygtige klassiske musikere spiller sammen fra deres hjem. Der er også under coronakrisen givet fri adgang til de koncertoptagelser, der ligger i arkivet, og det hele kan findes på concertocopenhagen.dk.

Daglig dosis opera

Under coronakarantænen sender Metropolitan Opera House i New York en ny operaoptagelse hver aften, mens operahuset er lukket. Verdi, Puccini, Wagner, Gounod, Donizetti og Mozart er på programmet i operahusets Nightly Opera Stream i løbet af påskeugen. Den daglige dosis opera findes på hjemmesiden metopera.org.

Koncert i sofaen med ”Stay Home Sessions”

Soundboks præsenterer løbende musikere, som kan streames direkte hjemme i stuen. Mads Langer har allerede optrådt digitalt. Den næste musiker på programmet er aarhusianske Soleima. Koncerterne kan høres på Facebook under Soundboks og Musikhuset Aarhus.

Folkekulturelle fællessange nyfortolket

Komponisten bag blandt andet ”Gi’ os lyset tilbage”, der også har sat musik til flere af Jens Rosendals sange, Rasmus Skov Borring har netop udsendt et nyt album med kunstneriske versioner af 18 ”folkekulturelle fællessange”, nogle af de sange, vi synger særligt meget i disse tider. Albummet ”Sangen har lysning” kan købes og downloades på de fleste musikstreamingtjenester.

Musikquiz og formiddagsgymnastik

Den danske komiker Melvin Kakooza, der er kendt for tv-programmer som ”Sunday”, ”Helt sort” og ”Hesten og gæsten” sender live fra sin profil på det sociale medie Instagram to gange dagligt. Hver formiddag klokken 11 sender han ”coronafitness”. Om aftenen, klokken 20, er Melvin Kakooza vært på en musikquiz, hvor blandt andre musikerne Poul Krebs og Lukas Graham har medvirket live fra deres stuer.

Børn kan tegne til Louisiana

Kunstmuseet Louisiana i Humlebæk opfordrer børn til at bruge denne tid derhjemme til at tegne, hvordan deres liv ser ud i denne anderledes tid, og hvad de tænker på og drømmer om. Blandt tegningerne, der skal uploades på Instagram, udtrækker museet hver uge en vinder, og når museet åbner igen, er idéen at samle de fysiske tegninger og udstille dem i museets børneområde.

Videoer med kunsten i fokus

På channel.louisiana.dk er der samlet mere end 750 videoer om kunst, arkitektur, design, litteratur og musik.

Forfattermorgen derhjemme

Gyldendal livestreamer hver dag klokken 8.30 gennem forlagets Facebook-side en samtale eller en oplæsning med en af forlagets forfattere.

Podcast-serien ”Velkommen i Mørket” – Talk Town

Hvordan taler vi sammen, når vi ikke kan se hinanden? Knud Romer interviewer en gæst i et mørklagt studie. Problemstillingen er nærværende for den anmelderroste forfatter, som har mistet synet på højre øje og kun har begrænset syn tilbage på det venstre. Gæsterne tæller blandt andre forfatter Thomas Korsgaard, dramatiker Line Knutzon og evolutionsforsker Jill Byrnit.

Digte fra karantænen

Digteren Caspar Eric udgiver under sin coronakarantæne et digt om dagen på internetadressen covid19digte.tumblr.com og er samtidig aktuel med podcastserien ”Dagbog fra covid19” hos podcastudbyderen Podimo. Her rapporterer han fra isolationen i sin etværelseslejlighed og læser et dagens digt op.

Hjælp til små læsere

På hjemmesiden gratisborneboger.wordpress.com har syv af landets børnebogsforfattere lagt e-bøger op til gratis download under skolelukningen. Bøgerne er primært til større børn. Flere biblioteker har også lavet guides til, hvad man kan lave hjemmefra med de helt små, for eksempel har Roskilde Bibliotekerne på deres hjemmeside roskildebib.dk for børn en lang liste over apps, læringsspil og ebøger, man kan bruge.

Online versioner af ”Romeo og Julie” og meget mere

Det Kongelige Teater har på sin hjemmeside oprettet det gratis digitale teaterunivers KGL Xtra, hvor man kan streame forestillinger som ”Romeo og Julie”, ”Højskolesangbogen” og ”La Boheme” og på den måde lukke teateroplevelserne ind i stuerne.

Coronamonologer til folket

Med et stjernehold af tekstforfattere, der tæller Christina Hagen, Madame Nielsen, Pia Juul, Jokum Rohde og Thomas Korsgaard har Teater Republique lanceret det, de selv kalder for ”det muliges teater”, ”Coronamonologerne”. Skuespillere, heriblandt Ellen Hillingsø, Niels Ellegaard og Signe Egholm, læser de nyskrevne tekster højt hjemme fra deres eget hjem og monologerne vil den næste måned blive offentliggjort på teatrets Facebookside og hjemmeside løbende. Coronamonologerne spiller frem til den 30. april.

Podcastserien ”Vild Historie” – Heartbeats

Med podcastserien ”Vild historie”, der har hjemme på mediet Heartbeats, kan man for eksempel lytte til historien om den danske nazilæge Carl Værnet, der ville kurere homoseksuelle med en kunstig kirtel. ”Vild Historie” er en podcast-serie i ti uafhængige afsnit. Der er kun to krav til historierne: De skal have fundet sted i virkeligheden og så skal de være vilde.

Online foredrag

Historikeren Gry Jexen, der står bag podcasten ”Kvinde kend din historie”, holder normalt foredrag om historiens kvinder, hvilket for hende er en væsentlig indtægtskilde. Da hun i øjeblikket ikke kan holde fysiske foredrag, forsøger hun sig i stedet med online foredrag, som man kan købe billet til via hendes Instagram-profil.

Levende kulturhistorie ved Vesterhavet

På Vardemuseernes blog, vardemuseerne.dk/bloggen findes fortællinger fra dengang, verdenslitteraturen kom til Nymindegab, kunstquiz, guides til historiske gåture i de tyske flygtninges fodspor i Ål Plantage og mange andre aktiviteter for det kulturinteresserede publikum.