Grundtvig har været med hele vejen

Erik Grip fylder 70 år og benytter lejligheden til at kigge i bakspejlet. Det er der kommet en stor og utraditionel sangbog ud af, blandt andet med noder til Grundtvig-klassikeren ”Velkommen i det grønne”

Erik Grip tømte en hyldemeter hos et antikvariat i Roskilde, da han i begyndelsen af 1980’erne udgav sit bedst solgte album, ”De levendes land”, med Grundtvig-sange. –
Erik Grip tømte en hyldemeter hos et antikvariat i Roskilde, da han i begyndelsen af 1980’erne udgav sit bedst solgte album, ”De levendes land”, med Grundtvig-sange. – . Foto: Johnnie Jacobsen.

Det var første søndag i januar det år, 1983, hvor Danmark fejrede N.F.S. Grundtvigs 200-årsfødselsdag, at visesangeren Erik Grip blev landskendt.

Dagen forinden havde tv-avisen været på besøg hjemme i hans stue i Lejre, og nu tonede visesangeren frem på skærmen i den bedste sendetid med sin guitar og sin Grundtvig-sang. Teksten, der dengang var ret ukendt, skrev Grundtvig til en majfest i pastor Rørdams have i Mern ved Præstø i 1843. Men det var Erik Grips melodi, der gjorde ”Velkommen i det grønne” til en klassiker, der siden er blevet sunget over det ganske land ved alle mulige lejligheder.

Melodien klimprede Erik Grip sig frem til på sin guitar efter at have støvsuget et antikvariat i Roskilde for bøger af og om Grundtvig. Erik Grip er noget så forholdsvis sjældent som en musiker, der ikke kan læse noder, og derfor har hans metode altid været at sætte sig ved sit klaver eller med sin guitar i hænderne og forsøge sig frem med toner og becifringer.

Det betyder også, at kun et fåtal af hans melodier var nedskrevne. Det er der nu rådet bod på. Hans 70-årsfødselsdag på søndag er den direkte årsag til, at Erik Grip for nylig har udgivet en stor sangbog med 77 melodier og tekster.

”Jeg har nået en alder, hvor jeg begynder at læne mig lidt mere tilbage, og det giver anledning til at kigge bagud. Jeg har egentlig altid gerne villet udgive mine sange, men har jo været handicappet af, at jeg ikke kan skrive noder. Det har jeg nu fået gode venner til at hjælpe mig med, så nu ligger de der. Gemt for eftertiden,” siger han.

Det er kun cirka halvdelen af de sange, han har skrevet, der er med i sangbogen, men til gengæld det de mest kendte og benyttede. Resten er, siger han, ikke værd at skrive ned, eller også er de glemt.

”Velkommen i det grønne” er naturligvis selvskrevet til sangbogen. Det er ikke bare Erik Grips mest kendte sang og årsagen til, at hans Grundtvig-album ”De levendes land” solgte i over 100.000 eksemplarer, den er også et ualmindeligt godt eksempel på, hvordan Erik Grip arbejder.

”Det begynder altid med en god tekst. En tekst, som betyder noget, og som jeg føler mig inspireret til at fortolke,” som han siger.

Erik Grip udgav i midten af 1970’erne et album med Frank Jægers viser, og han havde også skrevet musik til andre digteres tekster undervejs. At det i begyndelsen af 1980’erne blev Grundtvig-tekster, han kastede sig over, skyldes i høj grad forfatteren Ebbe Kløvedal Reich.

”’Lav nogle melodier til Grundtvigs digte, der kan bruges i jubilæumsåret,’ sagde han til mig, og så var det, at jeg tog ind til antikvariatet i Roskilde og købte en hyldemeter Grundtvig,” fortæller Erik Grip.

Han har også siden sat musik til store digtere som Morten Nielsen, Emil Aarestrup og Thorstein Thomsen blot for at nævne nogle få. Dertil kommer alle hans egne tekster.

Den nyligt udgivne bog er imidlertid meget mere end en sangbog med de noder, der nu endeligt er blevet skrevet ned.

Den er også et dokument over en lang rejse i musikken. Helt fra begyndelsen, det vil sige i 1963, hvor Erik Grip havde sin første musikalske optræden ved et forældremøde, har han samlet udklip og sat dem ind i scrapbøger. Det er blevet til rigtigt mange scrapbøger i de mere end 50 år, han har stået på scener og turneret rundt til stort set alle byer i Danmark.

Et lille udpluk af de mange avisudsklip og andre omtaler er kommet med i bogen, og det samme er nogle af de anekdoter, som Erik Grip har fortalt fra scenen gennem årene. Det har fra begyndelsen været hans varemærke at fortælle om en sang, at synge den og derefter få publikum til at synge med på den.

”Det er ikke en biografi, for den slags bryder jeg mig ikke om. Men udklip, sange og billeder må gerne sætte tanker i gang om den tid, jeg oplevede,” siger han.

Samtidig med sangbogen har han udgivet albummet ”Det var godt jeg traf dig”, der er hans 37. udgivelse. På det album har han sat musik til tekster af blandt andet Henrik Strube, C.V. Jørgensen og Janne Mark.

Nu kan det lyde, som om Erik Grip kun kigger bagud, men det er ingenlunde tilfældet. Tværtimod. Han spiller stadig cirka 70 koncerter om året, primært i forsamlingshuse, sognegårde og kirker. Og i denne weekend spiller han på Skagen Festivalen.

Men han tillader også sig selv de stille stunder og lever mindre hektisk, end han har gjort. Eksempelvis er det hos ham og hustruen Joan Riboe højt prioriteret at høre morgenandagten på P2 hver dag.

”Det har jeg gjort i 30 år, for det er en god start på dagen. Måske nærmest en slags meditation, hvor jeg lige får tænkt efter og minder mig selv om, at det hele ikke bare handler om mig selv. Ordene fra andagten ansporer mig til taknemmelighed og til at tænke på de mange, der har det dårligt,” siger Erik Grip og tilføjer:

”Man kan også sige det med Grundtvigs ord fra ’Velkommen i det grønne’: ’Kan munden vi få ret på gang/ til andet end at spise’. Den sætning siger det hele, synes jeg.”