Grundtvigs uforløste kærlighed forløste hans digtekunst

Det er N.F.S. Grundtvigs ulykkelige forelskelse i Constance Leth, vi i dag kan takke for kirkereformatorens digtning. I Grundtvigs Mindestuer ved Udby Præstegård kan besøgende se den bibel, som en ung Grundtvig modtog i gave af herregårdsfruen

Forelskelsen i Constance forbliver efter sigende uforløst. Deres forhold er baseret på samtaler, men Grundtvigs talent for digtning forløses gennem kærligheden, siger Dorrit Røtting.
Forelskelsen i Constance forbliver efter sigende uforløst. Deres forhold er baseret på samtaler, men Grundtvigs talent for digtning forløses gennem kærligheden, siger Dorrit Røtting. Foto: Dorrit Røtting.

Træder man ind i kapellanfløjen ved Udby Præstegård ved Lundby på Sydsjælland, tager trappen op til førstesalen og slår et sving til højre – ja, så er der op ad den hvide væg placeret en montre med en bibel, gemt væk under glas. Og det er ikke en hvilken som helst bibel. Det er det eksemplar, som Constance Leth, den unge frue på herregården Egeløkke i 1907 forærer den senere præst, kirkereformator, salmedigter og grundlægger af folkehøjskolebevægelsen N.F.S. Grundtvig.

Grundtvig møder Constance

To år tidligere er den da 22-årige teolog Grundtvig, der tilbagte de første ni år af sit liv på Udby Præstegård, blevet ansat på Egeløkke på Langeland som huslærer for Carl, søn af Constance Leth og Carl Frederik Steensen-Leth. I de i alt tre år, Grundtvig opholder sig hos familien, er han vanvittigt forelsket i den 28-årige adelsfrue.

”Han kommer dertil med en teori om, at kærlighed kun er en narrestreg – og han forlader stedet som en håbløs romantiker,” fortæller Dorrit Røtting, der er daglig leder af Grundtvigs Mindestuer ved Udby Præstegård.

Forelskelsen i Constance forbliver efter sigende uforløst. Deres forhold er baseret på samtaler, ”men Grundtvigs talent for digtning forløses gennem kærligheden,” siger Dorrit Røtting:

”Før det havde han ikke skrevet noget særligt litterært, men kærligheden til Constance inspirerer ham. Man siger, at han aldrig ville være blevet digter uden.”

Rejsen hjem til Udby Præstegård

I 1808 forlader Grundtvig Egeløkke til fordel for København, og tre år senere rejser han til barndomshjemmet Udby Præstegård for at være kapellan hos sin far, sognepræst Johan Grundtvig. Frem til faderens død i 1813 bor Grundtvig i de rum, der i dag er indrettet som mindestuer. Værelserne står dog ikke fuldstændig, som da den unge Grundtvig boede der, fortæller Dorrit Røtting.

”Det eneste, jeg kan garantere, at det var der samtidig med ham – det er den bibel, han fik af Constance,” siger hun.

Grundtvig gifter sig på ny

Constance selv, der dør i 1827, møder Grundtvig aldrig igen. I stedet skriver han digte om og breve til hende, når hun fylder år. Og så gifter han sig til anden side. I 1818 med sin forlovede gennem syv år, Elisabeth Christina Margaretha Blicher, kaldet Lise. Da Lise går bort i 1851, gifter Grundtvig sig samme år med Ane Marie Elise Toft. Hun dør blot tre år senere, og i 1858 indgår Grundtvig så sit tredje ægteskab med Asta Tugend-reich Adelheid Reedtz.

”Selv skriver han, at han aldrig bliver lige så forelsket i nogen som i Constance, men hans anden kone, Marie Toft, ér han meget forelsket i. Hun er ham en god samtalepartner,” fortæller Dorrit Røtting.

Ud over værelset med Constance Leths bibel indeholder Grundtvigs Mindestuer også et introduktionsrum med fakta om Grundtvig og den tid, han levede i, et værelse med information om hans tre ægteskaber og børn samt et ”arbejdsværelse”, hvor nogle af Grundtvigs egne møbler er udstillet. Mindestuerne i Udby Præstegård skal først og fremmest give besøgende fornemmelsen af en særlig atmosfære, siger Dorrit Røtting:

”Det er et sammendrag af, hvem Grundtvig er. En grundig viden om hans liv og levned, og hvad han var inspireret af.”

Kapellanfløjen ved Udby Præstegård ved Lundby rummer i dag Grundtvigs Mindestuer. Grundtvig voksede op i præstegården, men blev som niårig sendt til Thyregod ved Vejle for at gå i skole. I netop kapellanfløjens værelser boede Grundtvig igen fra 1811 til 1813, da han var kapellan, hjælpepræst, hos sin far. –
Kapellanfløjen ved Udby Præstegård ved Lundby rummer i dag Grundtvigs Mindestuer. Grundtvig voksede op i præstegården, men blev som niårig sendt til Thyregod ved Vejle for at gå i skole. I netop kapellanfløjens værelser boede Grundtvig igen fra 1811 til 1813, da han var kapellan, hjælpepræst, hos sin far. – Foto: Dorrit Røtting