Nazi-udstilling vil vise livet og især døden i Auschwitz – og advare om, at historien kan gentage sig

Trods jul og højtid har over 60.000 spaniere indtil nu set den første vandreudstilling nogensinde uden for Polen om nazisternes udryddelseslejr Auschwitz. Efter Madrid skal udstillingen vises i et dusin europæiske og amerikanske byer frem til 2024

I 1930’erne var brætspillet ”Juden Raus” (Ud med jøder) populært i adskillige tyske hjem. For at vinde spillet skulle seks jøder elimineres. –
I 1930’erne var brætspillet ”Juden Raus” (Ud med jøder) populært i adskillige tyske hjem. For at vinde spillet skulle seks jøder elimineres. – Foto: Jens Ulrich Pedersen

Den triste formiddagståge og de våde kastanjeblade på fortovet lægger stemningen. Men temaet bliver slået an af den lille togvogn ved indgangen til den første udstilling om Auschwitz uden for Polen. Her i den 20 kvadratmeter store Deutsche Bahn kreaturvogn blev 80 mennesker stuvet sammen og med en spand med drikkevand og en anden til at forrette nødtørft i sendt af sted mod historiens største udryddelseslejr.

Vognen, der er mærket af ælde, og som sikkert blev brugt utallige gange til samme formål, var kun en lille brik i nazisternes nederdrægtige plan om at fragte jøder, romaer, homoseksuelle og politiske modstandere fra hele Europa til de såkaldte koncentrationslejre og eliminere dem. Alene i Auschwitz – den største af de tyske nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre, som DetTredje Rige opførte i de tyskbesatte polske områder – blev 1,1 million mennesker myrdet med giftgas og brændt i krematorieovne eller i massegrave fra 1942. Lejren blev befriet af sovjetiske soldater i januar 1945.

I den 20 kvadratmeter store Deutsche Bahn kreaturvogn blev 80 mennesker stuvet sammen og sendt af sted mod historiens største udryddelseslejr. –
I den 20 kvadratmeter store Deutsche Bahn kreaturvogn blev 80 mennesker stuvet sammen og sendt af sted mod historiens største udryddelseslejr. – Foto: Jens Ulrich Pedersen

Vandreudstillingen, der kan ses i Madrid indtil juni i år, har fået titlen ”Auschwitz – No hace mucho. No muy lejos” (Auschwitz – For ikke så længe siden. Ikke så langt væk). Og selvom over 600 genstande lige fra sko, barberkoste, ødelagte briller og blå-hvidstribede fangedragter til en del af en træbarak og den føromtalte togvogn, skal give den besøgende et indtryk af livet og især døden i den frygtede lejr, er det overordnede formål at advare om, at historien kan gentage sig.

”Intet kan erstatte et besøg på det sted, hvor den største forbrydelse i det 20. århundrede foregik. Men denne udstilling kan blive et kollektivt advarselsråb til verden om faren ved at skabe en fremtid baseret på had, racisme, antisemitisme og grænseløs foragt for andre mennesker,” som direktøren for det statslige museum i Auschwitz-Birkenau, Piotr M.A. Cywinski udtrykte det i en pressemeddelelse i forbindelse med åbningen af udstillingen i Madrid for nylig.

Og ifølge Luis Ferreiro, der er direktør for det spanske firma Musealia, som sammen med Auschwitz-museet og en række private fonde og organisationer har arrangeret udstillingen, er ”had, racisme, antisemitisme, nynazisme og intolerance igen blevet aktuelt”.

”Derfor er det af vital betydning at minde om, hvad konsekvenserne kan blive, hvis historien gentager sig,” advarer Luis Ferreiro.

Og det gør arrangørerne med en udstilling, der er veldokumenteret og didaktisk i sin opbygning. I 25 afdelinger, der breder sig over 2500 kvadratmeter, får den besøgende detaljeret viden ikke kun om selve lejren, men også blandt meget andet om, hvordan nazismen og racehadet og antisemitismen voksede i Tyskland op igennem 1930’erne. Et eksempel er brætspillet ”Juden Raus” (Ud med jøder), der var datidens Ludo i adskillige tyske hjem, hvor det gjaldt om at eliminere seks jøder for at vinde spillet.

Genstande som sko, barberkoste, ødelagte briller og denne blå-hvid stribede fangedragter skal give museumsgæster et indtryk af livet og især døden i Auschwitz. –
Genstande som sko, barberkoste, ødelagte briller og denne blå-hvid stribede fangedragter skal give museumsgæster et indtryk af livet og især døden i Auschwitz. – Foto: Jens Ulrich Pedersen

Som normalt følsomt menneske er det umuligt ikke at blive berørt af de mange vidnesbyrd på video, fotos og plancher om de infame uhyrligheder, de hundredtusinder af fanger blev udsat for. For langt størstedelen sluttede lidelserne hurtigt, fordi de blev myrdet med giftgassen Zyklon B kort efter ankomsten til lejren og brændt i krematorieovne eller på massebål omkring Auschwitz. Ifølge lejrens kommandant, Rudolf Höss, var ”problemet ikke så meget at tage livet af fangerne (fordi det kun tog mellem 20 og 30 minutter) som at nå at brænde ligene i det krævede tempo” på helt op til 10.000 om dagen. En del af dem, der fik lov at leve, heraf mange tvillinger, endte som humane forsøgsdyr for den frygtede Dr. Josef Mengele, hvis operationsbord også er med på udstillingen.

Samme Rudolf Höss boede klos op ad rædselslejren, og det er beskæmmende at se fire originale fotos af hans familie og børn, der hygger sig i haven med at beskære blomster og tage bad i svømmebassinet.

På den anden side af betonpælene og det elektriske pigtrådshegn – et 20 meter langt stykke af det er med på udstillingen – var skæbnen for fangernes børn en helt anden. Det vidner efterladte sko, kufferter, legetøj og fotos om. Alene i Auschwitz blev 200.000 børn myrdet.

Netop børnene er en vigtig målgruppe for udstillingens arrangører. Derfor er der gratis adgang for skoleklasser, og omkring 10.000 madrilenske børn har allerede tilmeldt sig. Efter Madrid, der er eneste udstillingsby i Spanien, skal udstillingen til sommer videre til andre europæiske og nordamerikanske byer. Endnu er der ikke kommet navne på byerne, men Malmø og Amsterdam har været nævnt som de næste i rækken.