Prøv avisen

Gud er min glædeskilde

Margit Bavnhøj har indsunget sine egne yndlingssalmer uden brug af instrumenter på cd’en ”Tag du mit hjerte”. Det er hendes egen måde at sige Gud tak for livet på. – Foto: Robert Svendsen.

Margit Bavnhøj har selvmordstanker og forgæves elektrochokbehandling bag sig, men troen på Gud har givet hende nyt håb og ny sangglæde

Stemmen er det smukkeste instrument, der findes, mener mange. Og når den står alene i al sin sårbarhed, bliver ordene også tydeligere.

Det har i hvert fald været det musiskalske håb bag cden Tag du mit hjerte, fortæller den 42-årige konservatorieuddannede sopran Margit Bavnhøj, der har indsunget sine egne yndlingssalmer på albummet uden nogen instrumenter at støtte sig til ud over sin egen stemme. Og cden kan på den måde høres som én lang takkebøn.

Tro og sang har også fulgt hende hele livet. Hendes mor er uddannet pianist, og hendes far var folkekirkepræst. Men selvom hun er vokset op med den danske salmebog, er de fleste salmer på albummet oversættelser fra engelske salmer. For de seneste år har hun rejst en del i udlandet, og hendes vej til igen at synge salmer har også været en lang rejse.

LÆS OGSÅ: Jeg har valgt at tro på Gud

I mange år var hun i stedet inde i New Age-miljøet, og det mundede ud i en svær depression. I efteråret 2005 blev hun ligefrem indlagt med selvmordstanker, og hun var indlagt på en psykiatrisk afdeling med en dyb depression i ti måneder, fortæller hun.

Undervejs fik jeg en del medicin, der kun gav bivirkninger, og jeg gennemgik også 26 elektrochokbehandlinger (ECT), som ikke hjalp. Efter dem kunne man knap få kontakt med mig, men en gammel veninde fra New Age-miljøet, der var blevet kristen, besøgte mig under min indlæggelse. Og jeg kunne mærke, at hun havde fået en ny fred, som også påvirkede mig positivt, fortæller Margit Bavnhøj.

Veninden opfordrede hende til at prøve at bede Gud om hjælp. Det afviste hun i begyndelsen, men til sidst forsøgte Margit Bavnhøj sig alligevel med bøn.

Jeg rakte ud til Gud i min magtesløshed, og med tiden forstod jeg, at han hele tiden havde stået ved siden af mig med fremstrakte arme, jeg havde bare ikke grebet ham.

Tre uger efter den sidste ECT skrev lægerne i hendes journal, at hun havde fået et nyt håb ind i sit liv.

Før havde jeg haft lyst til at dø, men nu fik jeg langsomt mere tro på livet, siger Margit Bavnhøj, der selv mener, at hendes vendepunkt kom, da hun for alvor forstod, at hun var tilgivet af Gud:

Jeg var fuld af skam og skyld over, at jeg havde ødelagt mit eget liv. Før havde jeg været professionel koncertsangerinde, nu lå jeg på en psykiatrisk afdeling. Men jeg tog en del drastiske valg i New Age-miljøet, som jeg i dag mener er farligt. Det var mit eget valg, men jeg tog imod mange råd fra blandt andre en clairvoyant. Og det bebrejdede jeg mig selv meget. Men da jeg forstod, at Jesus kom til verden for at frelse og tilgive os, inklusive mig selv, fik jeg netop et nyt håb i livet.

Efter at hun blev udskrevet, begyndte hun at komme i syvendedagsadventistkirken, og her har hun fået fornyet sin glæde ved den kristne sangskat. Og hun betragter også sin cd som et udtryk for taknemmelighed.

Den er min tak til Gud. For jeg har aldrig haft det bedre. Jeg har fået et nyt liv. Jeg har efterfølgende haft perioder, hvor jeg har været deprimeret, men jeg har derigennem dybere lært at fokusere på Gud i stedet for bekymringer, tab og byrder. For han er min glædeskilde, siger Margit Bavnhøj.

På omslaget af hendes cd er et billede af en mark fuld af smukke, sårbare valmuer, der strækker sig mod himlen. Det kan være et billede på, hvordan vi også får nyt liv ved at strække os mod Gud.

Blomsterne vender sig mod solen, vi kan vælge at vende vort blik imod Jesus, og salmerne er en måde at huske på, hvor stor og kraftfuld han er, siger hun.

Cden Tag du mit hjerte sælges blandt andet gennem Dansk Bogforlag, Grøndals Boghandel og Bethesdas Boghandel