Gyldendal fyrer chef efter MeToo-anklager

En tidligere DR-chef er blevet fyret fra Gyldendal, efter tidligere klagesager mod manden er kommet frem i medierne

Gyldendal har afsluttet samarbejdet med en mand, der den seneste tid har været genstand for anklager om sexisme fra sit tidligere arbejde i DR.
Gyldendal har afsluttet samarbejdet med en mand, der den seneste tid har været genstand for anklager om sexisme fra sit tidligere arbejde i DR. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Der er blevet ryddet op på chefgangene i flere mediehuse – senest hos Gyldendal – efter, at tv-værten Sofie Linde med sin MeToo-afsløring til Zulu Comedy Galla fortalte, at ”en stor tv-kanon” i DR forsøgte at true hende til sex til en julefrokost, da hun var 18 år. Siden er mange andre kvinder i mediebranchen trådt frem med deres historier om chefer, der er gået for langt.

Det vakte således også opsigt, da den populære P3-radiovært Maria Fantino som gæst i DR-podcasten ”Genstart” i sidste uge fortalte, hvordan hun som ung praktikant var blevet udsat for grænseoverskridende adfærd fra en DR-chef, som hun senere klagede over.

Ifølge radioværten havde DR-chefen bedt hende om at gå i seng med hans kæreste, mens han kiggede på. Andre kvindelige medarbejdere havde angiveligt også klaget over manden, som ifølge Politiken stoppede sin ansættelse i DR to dage efter fælles-anklagen i 2018, hvorefter han i stedet fik ”et fedt chefjob et andet sted”.

”Jeg følte lidt, at man havde sluppet en tiger ud af sit eget bur, og han gik direkte videre,” sagde Maria Fantino i podcasten i torsdags, hvor hun også fortalte, at manden i flere mails havde truet hende med en retssag, fordi hun var stået frem mod ham.

Men værre blev det for ham, efter hun optrådte i ”Genstart”, for udsendelsen førte trods anonymitet omkring manden hurtigt til en intern undersøgelse i Gyldendal, hvor den tidligere DR-chef nu var ansat som chef for en større satsning. Og nu har Gyldendal så også afsluttet samarbejdet med manden, bekræfter Gyldendals administrerende direktør Morten Hesseldahl.

”I fredags opdagede vi, at det var vores medarbejder, det handlede om i udsendelsen, så vi dykkede ned i det for at se, om vi kunne konstatere, at der også havde været overgreb eller sexisme hos os. Det kunne vi ikke, men så fik vi afdækket nogle andre sider hos den pågældende medarbejder, som gjorde, at vi kunne se, at samarbejdet ikke kunne fortsætte.”

Men det virker da, som om fyringen er relateret til sex-chikane?

”Nej, den har intet med MeToo at gøre, men når du sætter skarpt lys på en medarbejder, sætter du jo også skarpt lys på medarbejderens samarbejdsrelationer og spørger rundt både internt og eksternt, og hvis du pludselig kan se, at der tegner sig et billede, man ikke ønsker at have, så må du reagere.”

Gyldendal har tidligere iværksat flere interne undersøgelser og en whistleblower-ordning for at modvirke fremtidige MeToo-sager og den krænkende kultur, som ifølge Pernille Stensgaards portrætbog ”Selveste Gyldendal” tidligere kunne herske på forlaget, hvor unge kvindelige ansatte blev advaret mod visse redaktører. Men det har ændret sig i dag, forklarer Morten Hesseldahl.

”Hvis man kigger på historien, kan man se, at vi også har været ramt af en dårlig kultur, når det kommer til MeToo, hvor der blandt ledere var overgreb på de yngste ansatte. Men i dag er der både kommet en anden opfattelse af lederroller, flere kvinder i ledelsen og ikke mindst mindre alkohol. Og det har forbedret kulturen markant,” siger direktøren og tilføjer:

”Det hele handler jo om at skabe en arbejdsplads, hvor man kan være tryg og folde sig ud. Derfor er enhver form for chikane uacceptabel. Vi ville jo heller ikke acceptere, hvis der var vold på arbejdspladsen. Jeg ville da ikke gide arbejde sådan et sted, og vi vil jo gerne have fat i de fedeste medarbejdere.”