Det kan være svært at finde den helt rigtige gave til konfirmanden. Denne bog er et oplagt valg

Konfirmander kan godt lide at blive talt op. Det sker heldigvis i denne bog om håb

Årets konfirmander får gode ord med på vejen i denne nye bog.
Årets konfirmander får gode ord med på vejen i denne nye bog. Foto: Bjørn Kähler/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Hvis man gerne vil give konfirmanderne noget opbyggeligt, er der ikke så mange gavemuligheder til årets konfirmander. Man kan selvfølgelig give dem Bibelen, salmebogen eller noget litteratur, som har betydet alverden for en selv. Eller man kan man give dem bogen ”Håb er en overset superkraft. 12 taler til konfirmanden”.

Bibelselskabet har sammen med journalist Malene Fenger-Grøndahl fået 12 forskellige, kloge, dygtige, stærke bidragsydere til hver især med udgangspunkt i et selvvalgt skriftcitat at skrive en tale til konfirmanden. Det er der kommet nogle virkelig gode taler ud af, samlet i en bog. En oplagt gave.

Nogle vil måske sige, at man skyder over målet, når man til unge mennesker i konfirmandalderen taler om almen dannelse, kunst, eksistens og Kierkegaard, men det synes jeg slet ikke.

Konfirmanderne kan godt lide at blive talt op. Det er langt bedre at tale lidt hen over hovederne på de unge, så de har noget at se op til, end at tale ned til dem med børnetegninger af en sød Jesus i et sms-sprog, som de synes er voksenkikset. Vil de skynde sig hjem fra blå mandag for at læse, hvad nogle voksne, de aldrig har hørt om, har skrevet til dem? Nej. Vil de, når de bliver spurgt, hvad de fik i gave, overhovedet huske, at de har fået den? Nej, nok ikke. Men det gør ikke noget.

Jeg fik en gave til min konfirmation af min kusine, som er noget ældre end mig. Jeg troede først, at det var en ha-ha-gave. Det var ”Idioten” af Dostojevskij. Den stod temmelig ensom på min reol i mange år. En dag i gymnasiet kom dansklæreren ind på den, og i en efterårsferie kedede jeg mig så meget, at jeg for første gang tog den frem, bladrede lidt i den, begyndte læsningen. Da ferien var slut, havde jeg læst den. Den eneste gave fra min konfirmation, som jeg stadig har. Sådan kan det også gå med ”Håb er en overset superkraft”. Pludselig en dag tager de den frem. På det rigtige tidspunkt. Vi, der elsker bøger, skal give dem, som vi elsker, bøger.

Jeg vil ikke fremhæve nogen af talerne, for de kan alle noget. De er veloplagte, velskrevne og helt afgørende for hele projektet; man fornemmer en kærlighed til de unge, en stor lyst til at løfte dem op og ud i livet. Talerne er hverken moraliserende eller uforbeholdne hyldester, de er skrevet netop med den alvor, som ethvert menneske, også de unge, gerne vil mødes med. De er også godt sat op, overskuelige og klare. Og så er jeg vild med det redaktionelle valg (bortset fra de unødvendige portrætter): at lade det være ren tekst.

Der er ikke et forkert ord. Men måske er det så bogens lille svaghed; at det alt sammen er så rigtigt. Talerne (lidt for lange) kommer – til trods for at de er skrevet af 12 forskellige, ret markante og godt udvalgte bidragsydere – til at flyde lidt sammen, på en måde så man ikke kan huske det ene gode ord fra det andet gode. Jeg kom til at savne, at talerne var skrevet lidt tættere på konfirmanderne. Det personlige, som så rigtigt er med hos alle 12 taleskrivere, fremstår alligevel en smule sært upersonligt, som noget fjernt.

Men det er små indvendinger. Som der så rigtigt opfordres til, skal man ikke læse dem alle på en gang, en ad gangen er bedre. Lidt ligesom et album, dengang de fandtes: Man begynder med første single, og når man så har hørt den nok, så tager man andensinglen. Til sidst har man hørt alle 12 sange. Alle singler. Langtidsholdbare hits.

”Håb er en overset superkraft. 12 taler til konfirmanden” er en oplagt gave til konfirmanden. Og den kan med gavn læses af konfirmandens forældre og resten af familien. Og jeg vil gå længere: Bogen er et decideret godt indspark i hele diskussionen om, hvordan det er at være ung i dag, og hvad vi sammen kan gøre. Jeg vil anbefale den stort og snart give mit eget barn den på hans store dag. Lige til reolen.

Malene Fenger-Grøndahl (red.): Håb er en oversat superkraft. 12 taler til konfirmanden. Med taler af Christian Hjortkjær, Rakel Haslund-Gjerrild, Thure Lindhardt, Sørine Gotfredsen, Bodil Jørgensen, Josefine Frej Mikuta, Peder Frederik Jensen, Anne Sophia Hermansen, Sigurd Barrett, Brian Holm, Katrine Muff og Ida Auken. 256 sider. 269,95 kroner. Bibelselskabets Forlag.